June 2017 1st week - Latest Current Affairs GK Quiz Questions with Answers India Education Video Click How

6/13/17

Current Affairs

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

1

Question: 1 ISRO has successfully launched GSAT-19 communication satellite through which launch vehicle?

A) GSLV Mark IV B) GSLV Mark III C) GSLV Mark II D) GSLV Mark V E) None of these

Answer: B) GSLV Mark III

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched its 3136 kg GSAT19 communication satellite with its brand new and heaviest - Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark-III D-1 (GSLV-Mk III D-1) satellite into Geosynchronous Transfer Orbit (GTO) from the Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh on June 5, 2017. The satellite GSAT-19 has an intended life span of 10 years and is developed to improve telecommunication and broadcasting areas. The GSLV-Mk III is popularly known as “fat boy” and is developed for 15 years at a cost of around Rs 300 crore. The GSLV-Mk III is a three stage rocket. The rocket is capable of carrying payloads of up to 4,000 kg into the GTO and 10,000 kg into the Low Earth Orbit (LEO).

Question: 2 India’s first freight village will be set up in which of the following cities?

A) New Delhi June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

2

B) Udaipur C) Chennai D) Varanasi E) Indore

Answer: D) Varanasi

India’s first ‘freight village’ will be developed by the Inland Waterways Authority of India (IWAI) in Varanasi, Uttar Pradesh. The freight village, a one-of-its-kind infrastructure platform, will attract companies that require logistics services and can cluster to improve their competitiveness. This will allow relocation of retailers, warehouse operators and logistics service providers supplying the regional FMCG market. The facility will come around the proposed multi-modal terminal adjacent to the city on the banks of the Ganga.

Question: 3 What is the India’s GDP growth rate in 2018, as per latest World Bank’s Global Economic Prospects (GEP) report?

A) 7.2% B) 7.7% C) 7.5% D) 7.6% E) 7.9%

Answer: C) 7.5%

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

3

The World Bank (WB) in its latest report “Global Economic Prospects (GEP)” has projected India’s GDP growth rate at 7.5% in 2018 and 7.7% in 2019. As per the report, the World Bank has also projected a strong 7.2% growth rate for India in FY 2017 against 6.8% growth in 2016, as India is recovering from the temporary adverse effects of demonetisation. However, World Bank has maintained its forecast for global growth in 2017 and 2018 unchanged at 2.7% and 2.9% respectively, as manufacturing and trade are picking up and confidence is improving.

Question: 4 Who is the newly appointed Executive Director (ED) of Reserve Bank of India (RBI)?

A) S Ganesh Kumar B) Arvind Mayaram C) Chandan Sinha D) Rajiv Mehrishi E) J Vimal jalen

Answer: A) S Ganesh Kumar

S Ganesh Kumar has been appointed the new Executive Director (ED) of Reserve Bank of India (RBI). He succeeded Chandan Sinha, who has taken voluntary retirement on May 31, 2017. As Executive Director (ED), Kumar will look after the departments of Information Technology, Payment and Settlement Systems and External Investments and Operations. Prior to being promoted as ED, he was Chief General Manager-in-Charge, Department of Information Technology. Currently, the central bank has 11 Executive Directors.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

4

Question: 5 India’s first-ever Rural LED Street Lighting Project will be set up in which state?

A) Assam B) Kerala C) Uttar Pradesh D) Andhra Pradesh E) Punjab

Answer: D) Andhra Pradesh

India’s first-ever Rural LED Street Lighting Project will be implemented by the Government of India (GoI) in Andhra Pradesh (AP). The Energy Efficiency Services Limited (EESL) under the Ministry of Power will retrofit10 lakh conventional street lights with LED lights in Gram Panchayats of 7 districts in AP. This is the first project for rural LED street lighting in the country under the GoI’s Street Lighting National Project (SLNP). In the first phase, the replacement will be undertaken in gram panchayats of the districts of Guntur, Prakasham, Nellore, Kurnool, Kadapa, Ananthapur and Chittoor. This replacement drive in rural areas will help the gram panchayats to cumulatively save approximately 147 million units of electricity annually and lead to reduction of 12 crore tonnes of CO2.

Question: 6 Who has become the first Indian woman to scale Mt. Everest from China side?

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

5

A) Radhika GR B) Anshu Jamsenpa C) Siung jeshwa D) Arunima Sinha E) Anita Kundu

Answer: E) Anita Kundu

Anita Kundu, a Haryana police sub-inspector from Hisar, has made history by becoming the first Indian woman to climb Mount Everest from the China side on May 2017. Earlier, she had scaled the Mt. Everest from Nepal side in May 2013. Kundu had started climbing the Everest from the China side on April 11, but had lost contact with outside world on April 26, leaving her family members worried. This was her second attempt to climb the Everest from the China side after she had to return back midway two years ago due to bad weather.

Question: 7 Faceless fish have been discovered in which part of the world in May 2017?

A) America B) Oceania C) Australia D) Asia E) None of these

Answer: C) Australia

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

6

A team of Australian scientists in May 2017 discovered a faceless fish and other weird and wonderful creatures in the deep waters of Australia during their scientific journey to the parts of the ocean never explored before. The search area was the most unexplored environment on earth. The scientists have been surveying the dark and cold abyss that was four kilometres (2.5 miles) below the surface through nets, sonar and deep-sea cameras. They came across an unusual faceless fish, which has only been recorded once before by the pioneering scientific crew of HMS Challenger off Papua New Guinea in 1873.

Question: 8 Who has been appointed as the new chairman of National Commission for Scheduled Castes (NCSC)?

A) Ram Shankar Katheria B) Keshav Prasad Maurya C) P M Kamalamma D) PL Poonia E) KM Luthara

Answer: A) Ram Shankar Katheria

Ram Shankar Katheria, a BJP MP from Agra, has been appointed as the new chairman of National Commission for Scheduled Castes (NCSC) for a period of three years. The post has been lying vacant since the retirement of the previous chairman PL Poonia in 2016. Beside this, L. Murugan has appointed as Vice-Chairman of the NCSC and K. Ramulu, Dr. Yogendra Paswan and Dr. Swaraj Vidwan as its Members. The commission is a constitutional body to safeguard interests of the dalits.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

7

Question: 9 India has signed how much amount of loan agreement with the World Bank for the project “Assam Citizen Centric Service Delivery”?

A) $39.5 million B) $39.7 million C) $39.9 million D) $39.4 million E) $39.2 million

Answer: E) $39.2 million

India has signed a $39.2 million loan agreement with the World Bank (WB) for the ‘citizencentric service delivery’ project in Assam. The programme size is $49 million, of which $39.2 million will be financed by the World Bank and the remaining amount will be funded out of state budget. The programme duration is 5 years. The purpose of the project is to improve access in the delivery of selected public services in Assam. The Project seeks to enable citizens to access services under the RTPS Act in a timely, efficient, and accountable manner. The Project adopts an integrated approach to improve access and accountability.

Question: 10 To attract more passengers to buy online train tickets, Railways has introduced a service ‘Buy Now, Pay Later’ which allow passengers to make payment for tickets booked online within a window of _____days.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

8

A) 5 days B) 10 days C) 20 days D) 14 days E) 25 days

Answer: D) 14 days

Railways have decided to provide the 'buy tickets now and pay later' service for any Express trains, an IRCTC official said on 1 June 2017. Through this service a passenger can book a ticket five days prior to the journey with a service charge of 3.5 per cent and pay it in the next 14 days. Those who want to opt for this service have to give their name, email ID, mobile number, their PAN card or Aadhaar details. The facility is available for confirmed, waitlisted and RAC berths. It allows passenger to travel after 5 days of booking ticket, which means they can pay ticket fare 10 days after travelling.

Question: 11 What is the current repo rate, as per 2nd bi-monthly monetary policy review for 2017-18 of the Reserve Bank of India (RBI)?

A) 6.50% B) 6.25% C) 6.55% D) 6.75% E) 6.15%

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

9

Answer: B) 6.25%

As per second bi-monthly monetary and credit policy review for 2017-18 of the Reserve Bank of India (RBI), the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) remain unchanged at 6.25%. Consequently, the reverse repo rate under the LAF remains at 6.0%, Cash Reserve Ratio (CRR) remains at 4% and the Marginal Standing Facility (MSF) rate and the Bank Rate at 6.50%. Though, the Central bank has cut the Statutory Liquidity Ratio (SLR) by 0.5%. It has projected inflation in the range of 2% to 3.5% for first half of 2017-18 and 3.5% to 4.5% for the second half. It has also cut the growth projection for current fiscal to 7.3% from 7.4%.

Question: 12 India successfully test-fired its indigenous nuclear-capable Prithvi-II missile from a test range in Odisha. Prithvi - II has a strike range of __________ on June 2, 2017.

A) 550 km B) 450 km C) 350 km D) 650 km E) 750 km

Answer: C) 350 km

India successfully test-fired its indigenous nuclear-capable Prithvi-II missile from a test range in Odisha as part of a user trial by the Army.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

10

The trial of the surface-to-surface missile, which has a strike range of 350 km, was carried out from a mobile launcher from launch complex-3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur near Balasore in Odisha. The Prithvi-II missile is capable of carrying 500 kg to 1,000 kg of warheads and is thrusted by liquid propulsion twin engines. It uses advanced inertial guidance system with manoeuvring trajectory to hit its target with precision and accuracy.

Question: 13 Who has been sworn-in as the new President of Serbia?

A) Ivica Dacic B) Aleksandar Vucic C) Dragan Sutanovac D) Tomislav Nikolic E) John DeYulia

Answer: B) Aleksandar Vucic

Aleksandar Vucic, the chairman of the Serbian Progressive Party (SNS), has been sworn-in as the new President of Serbia on May 31, 2017 and succeeded Tomislav Nikolic. He won the 2017 Serbian Presidential election by 55% of votes on April 2017. Prior to this post, Vucic was the Prime Minister of Serbia. Capital of Serbia: Belgrade Dialing code of Serbia: +381 Currency of Serbia: Serbian dinar

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

11

Question: 14 Which state government has launched digital wallet “T-Wallet” for people with and without mobile phones?

A) Telangana B) Odisha C) Karnataka D) Manipur E) Kerala

Answer: A) Telangana

The Telangana Government has officially launched a digital wallet “T-Wallet”, which doesn’t charge transaction fee from consumers. This is the first official e-wallet from any state government in India. The wallet can be used over the web version. One can top up the wallet using credit or debit cards, Internet banking or through cash at Mee Seva centres. It allows a maximum transaction of Rs. 1 lakh for e-KYC (know your customer) users. For non-KYC users, the limit is set to Rs. 20,000. The wallet is developed by Transaction Analysts (TA) & Vijaya Bank is a banking partner for the initiative. Presently, the wallet is available in Android version and supports English, Telugu and Urdu.

Question: 15

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

12

Uttar Pradesh State Government has decided to extend the retirement age of doctors from ____to ______ years.

A) 58 to 60 years B) 58 to 62 years C) 60 to 62 years D) 60 to 65 years E) 60 to 63 years

Answer: C) 60 to 62 years

Facing acute shortage of doctors in Uttar Pradesh, the Yogi Government has decided to extend the retirement age of doctors in State-run hospitals from the existing 60 to 62 years. The move is likely to benefit over 11,000 Government doctors. The move to increase the retirement age will ensure services of around 1,000 doctors during the current financial year. Capitals of Uttar Pradesh: Lucknow, Allahabad (Judiciary) Governor of Uttar Pradesh: Shri Ram Naik

Question: 16 The Aadhaar card has now been made mandatory for government subsidy on which commodity?

A) Sugar B) Wheat C) Rice D) Kerosene E) Petrol June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

13

Answer: D) Kerosene

The Aadhaar card has now been made mandatory for government subsidy on purchase of kerosene and benefits of Atal Pension Yojana. Those availing kerosene subsidies or contributing for the Atal Pension Yojana will now be required to furnish proof of possession of Aadhaar number or undergo the enrolment process to get the benefits. For the Atal Pension Yojana, the deadline for getting the Aadhaar is June 15. It has been also decided to link the Aadhaar number with the ration card issued to households availing the benefits or with the bank account for cash transfer benefit.

Question: 17 Who is the author of the novel ‘The Ministry of Utmost Happiness’?

A) Arundhati Roy B) Chetan Bhagat C) Jhumpa Lahiri D) Shobha De E) Salma Rushdie

Answer: A) Arundhati Roy

Suzanna Arundhati Roy is the author of the novel ‘The Ministry of Utmost Happiness’, originally published on 5 June 2017.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

14

Arundhati Roy’s eagerly-awaited second novel went on sale worldwide on June 6, 2017, two decades after her prize-winning debut ‘The God of Small Things’. Arundhati Roy became the first Indian woman to win the prestigious Booker Prize with her novel ‘The God of Small Things’.

Question: 18 India has signed pact with which neighboring country to provide $318 million as line of credit for railway projects?

A) Myanmar B) Nepal C) Bhutan D) Bangladesh E) Sri Lanka

Answer: E) Sri Lanka

India has signed an agreement with Sri Lanka to provide fresh assistance of $318 million credit line to develop the island nation’s railway sector. The agreement was signed in Colombo, Sri Lanka on June 6, 2017. India has already provided four Lines of Credit for the development of railway sector in Sri Lanka through its EXIM bank amounting to approximately $966 million. These credit facilities have been utilized to improve the Southern and Northern railway lines and for the procurement of rolling stocks for the Sri Lanka Railways.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

15

Question: 19 Who has been appointed as the new Economic Affairs Secretary?

A) Tapan Ray B) Shaktikanta Das C) Vijay Kelkar D) Arvind Mayaram E) Nayan Padma

Answer: A) Tapan Ray

Tapan Ray, the 1982 batch Gujarat cadre IAS officer and currently the corporate affairs secretary, has taken additional charge as the new Economic Affairs Secretary. He succeeded Shaktikanta Das, who retired on May 31, 2017 after serving the government for 37 years in various capacities. Ray, a Mechanical Engineer and then a Law Graduate, is also a Post Graduate in Public Policy and International Affairs and holds diplomas in German language, international law and international business.

Question: 20 The World Milk Day (WMD) is observed on which date?

A) June 3 June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

16

B) June 4 C) June 1 D) June 5 E) June 6

Answer: C) June 1

The World Milk Day (WMD) is observed every year on June 1 by the Food and Agriculture Organization (FAO) to recognise the importance of milk as a global food. The day is intended to provide an opportunity to bring attention to activities that are connected with the dairy sector. In India, the National Milk Day (NMD) is observed every year on November 26 to mark the birth anniversary of of Dr. Verghese Kurien, the father of India’s White Revolution.

Question: 21 Indian and Russia have agreed to soon conduct the first ever Tri-services exercise which will be called?

A) MEGHDOOT-2017 B) GARUDA-2017 C) SURYAKIRAN-2017 D) INDRA-2017 E) MALABAR-2017

Answer: D) INDRA-2017

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

17

During PM Narendra Modi’s visit to Russia, India and Russia have agreed to work towards a higher level of military to military cooperation by holding regular joint land and sea military exercises. This year, both the countries will conduct the first ever Tri-services exercise INDRA-2017. The Indra exercise will be held in Russia and will include assets and manpower from the Army, Navy and IAF India is planning far-reaching defence reforms to usher in much-needed synergy among the three services.

Question: 22 What is India's first all weather tracked chassis QR-SAM missile stand for?

A) Quotient Reaction Surface-to-Air Missile B) Quick Reaction Surface-to-Air Missile C) Quicker Reaction System-to-Air Missile D) Quick Resistance Surface-to-Air Missile E) Quick Resistance System-to-Air Missile

Answer: B) Quick Reaction Surface-to-Air Missile

India on 4 June 2017 effectively test-fired indigenous first all weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM). The QR-SAM was test-fired from a mobile launcher at Integrated Test Range (ITR) at Chandipur in Odisha at around 12:39 p.m. local time. This test of the QR-SAM was the first test of the indigenously developed sophisticated highspeed missile that is capable of destroying aerial targets, tanks, bunkers and short range missiles.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

18

Question: 23 India has signed how much amount of loan agreement with the World Bank (WB) for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme?

A) $68 million B) $56 million C) $45 million D) $36 million E) $41 million

Answer: D) $36 million

India has recently signed a loan agreement of $36 million with the World Bank (WB) for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme. The purpose of the project is to improve the efficiency of public expenditure management and tax administration in Himachal Pradesh. The programme size is $45 million, of which $36 million will be financed by the Bank, and the remaining amount will be funded out of State Budget. The programme duration is 5 years.

Question: 24 Which Indian organisation has won the 2017 Asia Pacific Quality Network (APQN) Award? June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

19

A) National Assessment and Accreditation Council (NAAC) B) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) C) Indian Space Research Organisation (ISRO) D) Defence Research and Development Organisation (DRDO) E) None of these

Answer: A) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

The National Assessment and Accreditation Council (NAAC) of India has won prestigious International Award of Asia Pacific Quality Network (APQN) titled “APQN Quality Award 2017 for International Co-operation in Quality Assurance” in Moscow, Russia on May 26, 2017. The NAAC is an organisation that assesses and accredits institutions of higher education in India. Agency executive: D.P. Singh It’s headquarters is located in Bangalore, Karnataka.

Question: 25 What is the India’s rank in the 2017 Global Peace Index, as per global think tank Institute for Economics and Peace (IEP)?

A) 141st B) 133rd June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

20

C) 155th D) 122nd E) 137th

Answer: E) 137th

India has ranked 137th out of 163 countries on the 2017 Global Peace Index (GPI), published by The Institute of Economics and Peace (IEP). The 2017 GPI provides a comprehensive analysis on the state of peace. It shows that amidst continuing social and political turmoil, the world continues to spend enormous resources on creating and containing violence but very little on peace. The index is topped by Iceland, followed by New Zealand, Portugal, Austria and Denmark, whereas Syria remains the least peaceful country in the world, followed by Afghanistan, Iraq, South Sudan, and Yemen.

Question: 26 Parvathama RajKumar, who passed away recently, was the noted personality of which field?

A) Politics B) Film Industry C) Journalism D) Law E) Sports

Answer: B) Film Industry

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

21

Parvathamma Rajkumar (77), Kannada film producer and the wife of the legendary Kannada superstar Dr Rajkumar, has passed away in Bangalore, Karnataka on May 31, 2017. She was the first woman producer, distributor, exhibitor who only marketed Kannada films. She produced 87 films under her banner Vajreshwari Combines - one of the oldest and most successful banners in Kannada film - and Poornima Enterprises.

Question: 27 Who has been appointed as the new CEO of Prasar Bharti?

A) CK Prasad B) Rajeev Singh C) Shashi Shekhar Vempati D) S C Panda E) Neelgiri Purohit

Answer: C) Shashi Shekhar Vempati

Shashi Shekhar Vempati, a former principal architect of Infosys Technologies, has been appointed the new chief executive officer (CEO) of public broadcaster Prasar Bharati for a period of five years. Currently, Vempati is a part-time member of the Prasar Bharati Board. The appointment comes 7 months after the last Jawhar Sircar resigned from the post. He will succeed Rajeev Singh, member (finance) of the board, who was serving as the interim CEO after S C Panda retired in 2017. Founded: 23 November 1997, New Delhi Headquarter of Prasar Bharti: New Delhi

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

22

Question: 28 Which committee has been formed by the Securities and Exchange Board of India (SEBI) on corporate governance?

A) Saketh Sundar committee B) Naysa Modi committee C) Tejas Muthusamy committee D) Uday Kotak committee E) Pavan Goswami Committee

Answer: D) Uday Kotak committee

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed committee to improve standards of corporate governance of listed companies. The committee under the chairmanship of Uday Kotak, chief of Kotak Mahindra Bank, will submit the report within a period of 4 months. The committee would make recommendations to SEBI on ensuring independence in spirit of independent directors and their active participation in functioning of the company and steps for improving safeguards and disclosures pertaining to related party transactions. Besides, the panel would suggest measures for addressing issues faced by investors on voting and participation in general meetings and ways for improving effectiveness of board evaluation practices.

Question: 29 Who among the following Bollywood actress has been appointed as brand ambassador for the Wildlife Trust of India (WTI)?

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

23

A) Deepika Padukone B) Raveena Tandon C) Sushmita Sen D) Dia Mirza E) Juhi Chawla

Answer: D) Dia Mirza

Dia Mirza Sangha is an Indian model, actress, producer and beauty queen who won the Miss Asia Pacific 2000 title. Dia Mirza has been an ardent advocate for nature conservation in India to bring conservation issues before a wider, more mainstream audience. Dia, who was last year made an ambassador for the Swachh Bharat Mission and Swachh Saathi programme, has been the face of several pivotal environmental and humanitarian campaigns.

Question: 30 Who has won boys singles title at the 2017 HCL Asian Junior Tennis Championship?

A) Nitin Kumar Sinha B) Vikrat Mehta C) Kaivalya Kalamse D) Piyush Salekar E) Chandra Sekhar June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

24

Answer: A) Nitin Kumar Sinha

Indian wild card Nitin Kumar Sinha has won the boys singles title at the 2017 HCL Asian Junior Tennis Championship. He defeated Malaysian player Christian Didier Chin in a final match held at the Shri Shiv Chhatrapati Sports Complex, Mahalunge - Balewadi, in Pune. In girls singles final, Mihika Yadav defeated top seed Mahak Jain in two straight sets 6-3, 6-3. The championship is the second highest tournament anywhere in the world after the junior grand slams and provides top Indian players a chance to compete against their global counterparts as well as earn valuable ITF points to build on their overall international ranking.

Question: 31 The researchers of which IIT institute has developed a wireless technology “AmbuSens” to monitor hospital-bound patients?

A) IIT Madras B) IIT Kharagpur C) IIT Varanasi D) IIT Roorkee E) IIT Mumbai

Answer: B) IIT Kharagpur

The researchers at IIT Kharagpur has developed a wireless technology ‘AmbuSens‘ for remote monitoring of patients’ condition ferried in ambulances. June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

25

The technology will allow doctors to monitor ECG, heart-rate, temperature and bloodpressure of patients moving in ambulances and fitted with wireless sensors. This will help doctors to advise technicians travelling with the patient to deal with the situation. The web interface of the AmbuSens system provides an easy-to-use graphical interface for doctors and paramedics alike with data visualisation tools such as real-time ECG graph. It can be accessed from internet-enabled laptops, tablets and smartphones.

Question: 32 The Gumti Wildlife Sanctuary is located in which state?

A) Sikkim B) Bihar C) Tripura D) Uttar Pradesh E) Kerala

Answer: C) Tripura

The Gumti Wildlife Sanctuary is located in Tripura that covers an area of about 389.54 sq km. It is home to animals like elephants, sambar, buffalo, yapping deer, sarow, wild goa, etc. The sanctuary is one of the prominent sanctuaries that speck the bush clad landscapes of Tripura; this sanctuary is a sign of the common legacy of the state and affirms the various Tripura wild life and it is one of the best places of the animal visitors.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

26

Question: 33 ‘UN Russian Language Day’ is observed on which date every year?

A) 5th June B) 8th June C) 7th June D) 6th June E) 9th June

Answer: D) 6th June

UN Russian Language Day is observed annually on June 6. The event was established by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in 2010. UN Russian Language Day coincides with the birthday of Aleksandr Pushkin, a Russian poet who is considered the father of modern Russian literature.

Question: 34 What is the India’s rank in the 2017 global Multi-dimensional Poverty Index (MPI)?

A) 45th B) 58th C) 29th D) 26th June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

27

E) 37th

Answer: E) 37th

India has been ranked 37th out of 103 nations in the 2017 global Multi-dimensional Poverty Index (MPI), according to a new report by the Oxford Poverty & Human Development Initiative. The OPHI is an economic research centre at the Oxford University, led by Professor Sabina Alkire. The 2017 global MPI has covered 76% of the world’s population, living in 103 countries. The index measures the nature and intensity of poverty, based on the profile of overlapping deprivations each poor person experiences. It aggregates these into meaningful indexes that can be used to inform targeting and resource allocation and to design policies that tackle the interlinked dimensions of poverty together.

Question: 35 Which football club has won the 2017 UEFA Champions League trophy?

A) Juventus B) Milan C) Real Madrid D) Barcelona E) West Ham United

Answer: C) Real Madrid

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

28

Real Madrid has won the 2017 UEFA Champions League football competition by defeating Juventus 4-1 in the final. This is the first time in UEFA Champions League a team won consecutive seasons. Thus, Real Madrid became the first team in the UEFA Champions League era to successfully defend their title. Real Madrid is a professional football club based in Madrid, Spain.

Question: 36 Who has become the new Solicitor General of India?

A) Tushar Mehta B) Ranjit Kumar C) Pinky Anand D) P S Narsimha E) Tausid Ansari

Answer: B) Ranjit Kumar

Ranjit Kumar is the present Solicitor General of India, whose tenure has been extended by the Government of India (GoI). Beside this, the terms of Attorney General Mukul Rohatgi and five other senior law officers have also been extended. The Additional Solicitor Generals who have been given extension for an indefinite period are Pinky Anand, Maninder Singh, P S Patwalia, Tushar Mehta and P S Narsimha. The Attorney General, along with the Solicitor General and Additional Solicitor General, represents the government in various courts and tender legal advice on complex issues.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

29

Question: 37 Who has clinched the 2017 men’s singles title at the Thailand Grand Prix Gold badminton tournament?

A) B Sai Praneeth B) Akhilesh Das Gupta C) Jonatan Christie D) Kidambi Srikanth E) Saurabh Sharma

Answer: A) B Sai Praneeth

Bhamidipati Sai Praneeth from India has won the Men’s Singles Crown in the Thailand Open Grand Prix Gold badminton tournament by defeating Indonesia’s Jonatan Christie in a tough three-game final on June 4, 2017 in Bangkok. This is the first Grand Prix Gold title for Sai Praneeth. Current ranking of B Sai Praneeth: 22 (23 May 2017)

Question: 38 What is the theme of 2017 World Environment Day (WED)?

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

30

A) Green Economy: Does it include you? B) Connecting People to Nature C) Raise Your Voice Not The Sea Level D) Think.Eat.Save E) Many Species. One Planet. One Future

Answer: B) Connecting People to Nature

The World Environment Day (WED) is observed every year on June 5 to raise awareness about forests and wider issues of environmental protection. The 2017 theme is ‘Connecting People to Nature’. It implores us to get outdoors and into nature, to appreciate its beauty and to take forward the call to protect the Earth that we share. The host country for the WED 2017 is Canada, where the official celebrations take place.

Question: 39 India’s first smartcard-based Public Bicycle Sharing (PBS) initiative “Trin Trin” has launched in which city?

A) Chennai B) New Delhi C) Lucknow D) Mysuru E) Bengaluru

Answer: D) Mysuru

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

31

India’s first smartcard-based Public Bicycle Sharing (PBS) initiative has launched in Mysuru, Karnataka on June 4, 2017. The cost of the project, partly funded by World Bank’s Global Environmental Facility, for the next six years is Rs 20.5 crore, covering the maintenance of the docking stations and bicycles. About 450 bicycles will be available for public use in the city. To rent a bicycle, the citizens of Mysuru or tourists need to register themselves either online or by visiting one of the six registration centres situated close to tourism centres and obtain a smart card after paying Rs. 350, including a refundable deposit of Rs. 250. Though the use of the bicycle is free for the first one hour, the users will have to pay a nominal fee of Rs. 5 for two hours, Rs. 10 for three hours and so on.

Question: 40 Who has appointed the new Director General (DG) of National Water Development Agency (NWDA)?

A) Anik Mondal B) S. Masood Husain C) Usha Gupta D) Kirti Kumar E) Sharad Jain

Answer: E) Sharad Jain

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

32

Dr. Sharad Kumar Jain has assumed the additional charge of Director General (DG) of National Water Development Agency (NWDA) under Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation. Presently, he is working as Scientist G with National Institute of Hydrology (NIH), Roorkee. Jain succeeds S. Masood Husain who has moved over as Member (WP&P), Central Water Commission.

Question: 41 TATA Projects has recently launched which initiative to promote green cover in India?

A) Green India B) Green Mountain C) Green Thumb D) Green Earth E) Green Valley

Answer: C) Green Thumb

The TATA Projects has launched unique “Green Thumb” initiative in India to promote green cover and to protect the environment on 2017 World Environment Day (WED). The Green Thumb 2017 is in continuation to 2016 TATA Projects’ programme wherein it aimed to get 10,000 people to click (pledge) to plant a sapling on their behalf - the response received was a tremendous 23,000. Encouraged by the response, TATA Projects planted a total of over 42,000 saplings across the country in over 100 locations in the last one year (2016-17). This year, under Green Thumb initiative, the company will plants trees, citizens who wish to do their bit to save the environment, can express their support for the cause.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

33

Question: 42 Sudha Singh, who has won gold at 21st Federation Cup National Senior Atletices Championship, is associated with which sports?

A) Baseball B) Shot put C) Javelin throw D) Badminton E) Steeplechase

Answer: E) Steeplechase

Sudha Singh from Uttar Pradesh has won a gold medal in the women’s 3000m steeplechase at the 21st Federation Cup National Senior Athletics Championship in Patiala, Punjab on June 4, 2017. In the men’s 3000m steeplechase event, it was Naveen Kumar of Haryana who took the gold with a time of 8:50.85.

Question: 43 The International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on which date?

A) June 4 B) June 5 C) June 6 D) June 3 E) June 7

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

34

Answer: A) June 4

The United Nations’ (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed every year on June 4 to acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse. It is a time for people all over the world to become aware of the impact of monstrosity of abuse, in all its forms, against children. It is also a time when organisations and individuals learn from or take part in awareness campaigns centred on protecting children’s rights. This day affirms the UN’s commitment to protect the rights of children.

Question: 44 Param Jit Mann has been appointed as the next Ambassador of India to which of the following country?

A) Switzerland B) Austria C) Republic of Slovenia D) Germany E) Philippines

Answer: C) Republic of Slovenia

Param Jit Mann has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Slovenia. Currently he is serving as the Ambassador of India to the Slovak Republic. He is expected to take up his assignment shortly. Capital of Slovenia: Ljubljana Dialing code of Slovenia: +386 Currency of Slovenia: Euro June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

35

President of Slovenia: Borut Pahor

Question: 45 Who has been appointed as the new chief of Copyrights office?

A) Omita Paul B) Pradeep Dubey C) Nripendra Mishra D) Hoshiar Singh E) Prasanna Sahoo

Answer: D) Hoshiar Singh

Hoshiar Singh, a 1994 batch officer of the Indian Telecom Service, has been appointed as new Registrar of Copyrights for a period of five years. The Office of Copyrights, under the Department of Industrial Policy and Promotion (DoPT) is mandated to protect the music and film industry besides addressing its concerns, among others. According to norms, the Copyright Office is under the immediate control of a Registrar of Copyrights, who acts under the superintendence and directions of the Central Government. The headquarters is located in New Delhi.

Question: 46 June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

36

Who will be honoured with the RedInk Award for Lifetime Achievement in Journalism for 2017?

A) Vinod Dua B) T N Ninan C) Vinod Dua D) Kuldip Nayar E) Sidhant Mendhe

Answer: C) Vinod Dua

Veteran journalist Vinod Dua will be honoured with the RedInk Award for Lifetime Achievement (LTA) in Journalism for 2017 by the Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis on June 7 in Mumbai in recognition of his extensive and versatile contribution in different formats and subjects. The awards are part of the National RedInk Awards for Excellence in Journalism and instituted by the Mumbai Press Club. Star India is the Presenting Partner for the Mumbai Press Club RedInk Awards. The Hindu Group and Facebook are the media partners.

Question: 47 The Mukurthi National Park (MNP) is located in which state?

A) Tripura B) Kerala C) Sikkim D) Tamil Nadu June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

37

E) Mizoram

Answer: D) Tamil Nadu

The Mukurthi National Park (MNP) is a 78.46 km2 protected area located in the western corner of the Nilgiris Plateau west of Ootacamund hill station in the northwest corner of Tamil Nadu state in the Western Ghats mountain range of South India. It is home to an array of endangered wildlife viz. royal Bengal tiger, Asian elephant, Nilgiri langur, Bonhote’s mouse, Nilgiri tahr, etc. The park is a part of Nilgiri Biosphere Reserve, India’s first International Biosphere Reserve.

Question: 48 The RBI has lowered the economic growth projection to ____% for the current financial year from 7.4% earlier

A) 7.2% B) 7.3% C) 7.1% D) 7.0% E) 6.9%

Answer: B) 7.3%

RBI mentioned in the second bi-monthly policy statement that remonetisation would enable pick-up in consumer spending, especially in the cash-intensive segments.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

38

Moreover, reductions in banks & lending rates post & demonetisation should support both consumption and investment demand of households and stress-free corporate.

Question: 49 Which state has become the India’s first state to launch single-women pension scheme?

A) Telangana B) Andhra Pradesh C) Kerala D) Karnataka E) Gujarat

Answer: A) Telangana

The Telangana Government has become the only state government in India to launch the single-women pension scheme. Under the scheme, a financial assistance of Rs. 1,000 financial is given to single women of the state per month on humanitarian grounds. The scheme will benefit unmarried women, joginis and divorced women. About 1, 08,302 beneficiaries from 31 Districts have been identified by the officials. The single-women pension scheme is the result of petitions filed on the plight of single women deserted by their husbands and relatives.

Question: 50 Which filmmaker has won the National Award, Padma Shri and Bharat Gaurav award? June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

39

A) Satyajit Ray B) Sanjay Leela Bhansali C) Karan Johar D) Madhur Bhandarkar E) Mahesh Manjrekar

Answer: D) Madhur Bhandarkar

Madhur Bhandarkar, known for his path-breaking films was honoured with the Padma Shri award by the Government of India last year. The filmmaker already has the National Awards for Best Feature Film and Best Director for Page 3 and Traffic Signal respectively. Now, the ace director is being conferred with the Bharat Gaurav Award on June 9 at the United Nations Hall, New York. Madhur Bhandarkar who started his career with Trishakti later on directed several critically acclaimed and commercially successful films. Madhur Bhandarkar is known for his movies which reflect the reality of the world. His films like Page 3, Chandni Bar, Page 3, Corporate, Satta and Fashion were critically acclaimed along with the novel Indu Sarkar.

June 2017 1st week - Current Affairs GK Quiz Video by Click How CLICK HERE to Watch Now Subscribe Click How on YouTube for more Quiz on Current Affairs

June 2017 1st week Current GK Quiz.pdf

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched its 3136 kg GSAT- 19 communication satellite with its brand new and heaviest - Geosynchronous Satellite. Launch Vehicle Mark-III D-1 (GSLV-Mk III D-1) satellite into Geosynchronous Transfer Orbit. (GTO) from the Satish Dhawan Space Centre ...

1MB Sizes 1 Downloads 109 Views

Recommend Documents

September 2017 1st week Current Affairs GK.pdf
It means all but 1.4% of the old Rs 1,000 notes have come back into the banking system. ... C) Tamil Nadu ... The current almost instantaneously splits water into hydrogen - which researchers ... September 2017 1st week Current Affairs GK.pdf.

August 1st Week Current affairs.pdf
... how much amount of loan pact with AIIB for. Gujarat road project? [A] $229 million. [C] $429 million. [B] $329 million. [D] $529 million. 23.MobiKwik has entered into tie-up with which non-banking financial. company to launch India's first debit

June 2017 2nd week Current Affairs Quiz.pdf
Jun 20, 2017 - Under the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial Subsidies, Benefits and Services) Act,. 2016 ... June 2017 2nd week Current Affairs Quiz.pdf.

August 2017 1st week Part 2 Quiz.pdf
... as its second nominee for the. top honour and has suggested that both Jhajharia and Sardar be considered for the award. jointly. Question: 33. Who among the following Indian businessman has been honoured with United Arab. Emirates' (UAE's) presti

GK Today CA June 2017.pdf
Jun 1, 2017 - Page 2 of 277. Current Affairs: June, 2017 [Date-wise Compendium]. 2. Contents. Month Highlights: June, 2017 .

GK Today CA June 2017.pdf
Jun 1, 2017 - Page 2 of 277. Current Affairs: June, 2017 [Date-wise Compendium]. 2. Contents. Month Highlights: June, 2017 .

June 2017 3rd week CA Quiz PDF.pdf
C) DCB Bank. D) HDFC Bank. E) ICICI Bank. Answer: C) DCB Bank. DCB bank has launched India's first Aadhaar based iris eye scan customer verification and.

September 2017 3rd week Current Affairs.pdf
The facility will be set up jointly by Suzuki, Toshiba Corporation and Denso with a proposed. investment of $180 million. Suzuki made this announcement during the 12th India-Japan Annual Summit at Mahatma. Mandir in the presence of Prime Minister Nar

September 2017 4th week Current Affairs.pdf
Which entity has became the world's most valuable brand in Interbrand's ... ODI cricket during the second match of the ongoing series against Australia at Eden.

September 2017 2nd week Current Affairs.pdf
Indian Institute of Science (IISc) Bangalore has been named the top university in India,. followed by IIT-Bombay, IIT-Delhi, IIT-Kanpur and IIT-Kharagpur. Globally, the University of Oxford has retained its first place in the rankings, followed by. U