www.currentaffairs4examz.com

Current Affairs PDF June 2014- First Week

Join our facebook page https://www.facebook.com/currentaffairs4examz

www.currentaffairs4examz.com 1) Who was unanimously elected as Speaker of the 16th Lok Sabha on 6 June 2014? Ans. Sumitra Mahajan Note: She replaced Meria Kumar and became the second women presiding officer of the Lok Sabha. She was elected after a motion moved by Prime Minister Narendra Modi was adopted by voice vote called by pro tem Speaker Kamal Nath. Sumitra Mahajan, BJP Party leader from Indore constituency, is the longest serving woman Member of Parliament (MP) and this is her eighth terms as MP.

2) World Environment Day (WED) was observed across the world on 5 June 2014 with the theme? Ans. Small islands and climate change and slogan raise your voice not the Sea level

3) Which state became the 29th State of India with Hyderabad as its capital on 2 June 2014? Ans. Telangana

4) Where is the Commonwealth Games (CWG) 2014 scheduled to be held from 23 July to 3 August 2014? Ans. Glasgow, Scotland

5) Who was sworn-in as the pro tem Speaker of 16th Lok Sabha on 4 June 2014? Ans. Kamal Nath

www.currentaffairs4examz.com 6) Who was given additional charge of the Ministries of Rural Development, Panchayati Raj and Drinking Water and Sanitation on 4 June 2014? Ans. Nitin Jairam Gadkari Note: Additional charges were given to him due to the death of Gopinath Munde who was holding the above ministries. Nithin Gadkari is already Union Minister for Surface Transport & Shipping.

7) Which state government on 3 June 2014 announced the enhancement of the retirement age of government employees from 58 to 60 years? Ans. Jammu and Kashmir

8) Who was appointed as new test captain of South African cricket team on 3 June 2014? Ans. Hashim Amla

9) Who has topped the Forbes annual list of Most Powerful Women 2014 in the world? Ans. German Chancellor, Angela Merkel

10) Who has sworn-in as the first Chief Minister of Telengana, which became the 29th state of Indian Union? Ans. Chandrashekhar Rao

11) What is the name of World’s first humanoid robot that can communicate and read emotions which was unveiled in Japan on 5 June 2014 by a mobile phone company Softbank Corp? Ans. Pepper

www.currentaffairs4examz.com 12) Rajiv Gandhi International Airport at .................. won the Roll of Excellence award, given by Airport Council International (ACI) in Seoul, South Korea on 27 May 2014? Ans. Hyderabad

13) India has overtaken Germany and Italy to emerge as the world's second largest textile exporter behind which country? Ans China

14) 40th G-7 summit 2014 was held from 4 June 2014 – 5 June 2014 at? Ans. Brussels Note: Originally, a G8 summit was scheduled to take place in Sochi (Russia) in early June 2014 under a Russian presidency. Due to the Russian Federation's violation of Ukraine's sovereignty and territorial integrity, the G7 leaders decided to meet in Brussels on 4-5 June 2014 in the G7 format instead.

15) Which country will become the 19th country to adopt Euro as a Single currency from 1 January 2015? Ans. Lithuania

16) Which country on 5 June 2014 announced to introduce a new legislation bill Recall of Member of Parliament (M.P.) Bill, which will allow voters to sack misbehaving MPs? Ans. Britain

17) Who won the Presidential election for the third time in Syria recently?

www.currentaffairs4examz.com Ans. President Bashar al-Assad

18) Who became the first Indian to receive the prestigious Harvard Medal on 29 May 2014? Ans. Mahindra Group Chairman Anand G Mahindra

19) State government of Madhya Pradesh recently appointed whom as the brand ambassador of its maternal and child health campaign, Mamta Abhiyan? Ans. Madhuri Dixit

20) Who took over the charge of Western Naval Command (WNC) as Commander-in-Chief on 6 June 2014? Ans. Vice Admiral Anil Chopra

21) Who was appointed as Micromax Chairman on 5 June 2014? Ans. Sanjay Kapoor Note: Sanjay Kapoor was a former CEO of Bharti Airtel.

22) Who was sworn-in as the President of El Salvador on 1 June 2014? Ans. Salvador Sanchez Ceren

23) Who was sworn-in as President of Malawi on 31 May 2014? Ans. Peter Mutharika

24) Which Indian was on 5 June 2014 appointed as member of a UN Expert Panel on Technology and Innovation in UN peacekeeping? Ans. Lieutenant General (retired) Abhijit Guha

www.currentaffairs4examz.com 25) What is India's position in the ICC ODI team rankings released on 4 June 2014? Ans. 3rd Note: Australia at 1st position and Sri Lanka at second position.

26) Which Airport in India was ranked as second best airport in the world in service quality among airports that handle 25 to 40 million passengers per annum (MPPA)? Ans. Indira Gandhi International Airport (IGI) of Delhi

27) Union Ministry of Health & Family Welfare in first week of June 2014 launched a new four-minute video titled .................. to highlight the health and economic impacts of tobacco consumption? Ans. The Price We Pay

28) State government of Uttar Pradesh on 6 June 2014 constituted a four-member Special Investigating Team (SIT) to probe the Badaun gang rape and murder case. Who will head it? Ans. Circle Officer of Ujhaini, Mukesh Saxena

29) Who won the 2014 Bailey's Women's Prize for Fiction on 4 June 2014 for her first novel A Girl is a Half-Formed Thing? Ans. Irish author Eimear McBride

30) Global Day of Parents was observed across the world on? Ans. 1 June 2014

June 1st Week Current Affairs.pdf

2) World Environment Day (WED) was observed across the world on 5 June 2014. with the theme? Ans. Small islands and climate change and slogan raise your ...

290KB Sizes 0 Downloads 90 Views

Recommend Documents

August 1st Week Current affairs.pdf
... how much amount of loan pact with AIIB for. Gujarat road project? [A] $229 million. [C] $429 million. [B] $329 million. [D] $529 million. 23.MobiKwik has entered into tie-up with which non-banking financial. company to launch India's first debit

September 2017 1st week Current Affairs GK.pdf
It means all but 1.4% of the old Rs 1,000 notes have come back into the banking system. ... C) Tamil Nadu ... The current almost instantaneously splits water into hydrogen - which researchers ... September 2017 1st week Current Affairs GK.pdf.

June 2017 2nd week Current Affairs Quiz.pdf
Jun 20, 2017 - Under the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial Subsidies, Benefits and Services) Act,. 2016 ... June 2017 2nd week Current Affairs Quiz.pdf.

1st week jan 2018.pdf
ForumIAS. Overview of India's Export Market. Understanding Bhima Koregaon. Upholding the Freedom of Press. Israel Passed New Law on. Jerusalem.

July 2nd Week Current affairs.pdf
Which country is hosting the 22nd World Petroleum Congress (WPC) ... the India's rank in the 2017 Sustainable Development Goal. (SDG) Index? [1] 95th. [2] 116th ... standard sports city in the state capital? ... July 2nd Week Current affairs.pdf.

current-shatak-16---current-affairs-june-2015-in-english.pdf ...
One Belt, One Road. 17. What will be the new name of the web browser of Mic. Edge. 18. Who got the RedInk Life Time Achievement Award? Prannoy Roy (Exe.

July 4th Week Current affairs.pdf
[D] South Africa. 10.Which country has recently declared total independence from IMF. and World Bank (WB)?. [A] North Korea. [C] Vietnam. [B] Iran. [D] Bolivia. 11.Which state government has signed MoU .... http://studyofbanking.blogspot.in. Page 3 o

July 3rd Week Current affairs.pdf
[4] Singapore Airlines. 34.Which of the following platforms has been launched by State bank of. India for home buyers? [1] www.sbihome.in. [2] www.sbirealty.in. [3] www.sbihomebuy.in. [4] www.sbirealty.com. 35.Who among the following has been appoint

April 4th Week Current affairs.pdf
Government will set up a Central university for Divyangs in which. state? [A] Uttar Pradesh. [B] Rajasthan. [C] Gujarat. [D] Madhya Pradesh. 9. Which among the following has been named "World Book Capital "for. 2018 by UNESCO? [A] Oslo, Norway. [B] A

August 2017 1st week Part 2 Quiz.pdf
... as its second nominee for the. top honour and has suggested that both Jhajharia and Sardar be considered for the award. jointly. Question: 33. Who among the following Indian businessman has been honoured with United Arab. Emirates' (UAE's) presti

January 2018 3rd week Current Affairs.pdf
E) $600 million. Answer: B) $350 million. The Government of India (GoI) will set up a $350 million Solar Development Fund. (SDF) for financing solar projects to achieve its ambitious target of adding 175 Giga. Page 3 of 21. January 2018 3rd week Curr

June 2017 3rd week CA Quiz PDF.pdf
C) DCB Bank. D) HDFC Bank. E) ICICI Bank. Answer: C) DCB Bank. DCB bank has launched India's first Aadhaar based iris eye scan customer verification and.