ANKAR

ANNONS

Denna sida är en annons från Ankarstiftelsen

BLADET 6000

ANNONS

Nr 5 20 16

barn aktiva i fotbollsskolorna

GLADYS DEL PILAR

SJUNGER IN TILL SKOLORNA

2016

President JUAN MANUEL SANTOS Fredspriset för i år är ditt

Aron Kindbom

Startade företag med sitt barnbidrag

Ankarstiftelsen Idrottsvägen 14 546 72 Mölltorp Kontakt Sverige:

Ordf., grundare & ansvarig utgivare

BÖRJE ERDTMAN

[email protected] 0733-439 898

Projektansvarig PER-OLOF ALLERTH [email protected] 0725-519 293

DANIEL KINDBOM

[email protected] 0505-306 03

Kontaktpersoner spanska: Lennart Svensson [email protected] Bertil Larsson [email protected]

Livlinan Secondhand butik Boglundsgatan 3, 703 74 Örebro www.livlinansecondhand.se Lotta Bergholm
0706 785363



Stöd oss via SMS!

Genom att skicka sms till nummer 72970 skänker du 100 kr/sms. Av dessa går 90 kr till Ankarstiftelsen och 10 kr till operatör/leverantör. Du kan även ge din gåva via SWISH på nummer 123 901 4010 Skriv Ankaret Gåva eller skriv Ankaret Vatten eller skriv Ankaret Barn

Gåvobutik

www.ankarstiftelsen.com/gavobutik Ankarstiftelsens arbete bygger på frivilliga insatser. Omkostnaderna är mycket låga. Vårt plusgiro är underställt Svensk Insamlingskontroll och Länsstyrelsens tillsyn. Våra räkenskaperna granskas av godkänd revisor. Ankarstiftelsens arbete bedrivs i huvudsak i Colombia och Brasilien. Vid adressändring m.m. kontakta Per-Olof Allerth.

Ankarbladet

Ges ut 6 gånger per år. Tryck: Skilltryck, Skillingaryd, www.skilltryck.se Textansvarig: Emelie Waxin Layout: Gustav Magnusson Vi tackar speciellt företaget Fogmaker som står för tryckningen av Ankarbladet.

Pablo Escobar vs Börje Erdtman

Gerillakommendanten Mariano

Medlar fred

Mariano blev barnsoldat vid 13 års ålder. Idag medlar han fred bland Medellins värsta gäng och är ansvarig för fotbollsskolorna där barnen får komma in i en trygg miljö.

Paramilitärerna kom till hans far som var jordbrukare: ”Ge oss din mark”. När fadern vägrade ge upp allt familjen ägde började dödandet. En son i taget och efter varje liv de tog från familjen ställde de frågan igen: ”Ger du oss din mark nu?”.

N

är sex av hans bröder blivit mördade av paramilitärer var Mariano 13 år och hatet mot paramilitärerna fick honom att vilja hämnas. 13 år gammal gick han med i motståndarrörelsen FARC. Åren gick och han blev en mycket duktig gerilla-soldat. Arbetade sig uppåt och kämpade senare för alla tre gerillagrupperna; FARC, ELN och EPL och blev kommendant. Han var nu en av de högsta i näringskedjan och hade makt större än någon politiker. Priset på hans huvud var högt. Många av de tusentals soldater han hade under sig arbetade för att hålla honom och hans kollegor säkra så organisationen kunde fortsätta ta det de ville ha genom mord och knarkhandel. Men 1995 blev han hittad och dömd till 60 år på ett högsäkerhets-fängelse. Fängelsetiden tog en oväntad vändning i Marianos liv, han fick tid att tänka på sina brott, omvärdera sina värde-

ringar och ett mirakel ägde rum. Även om han från sin cell inte skulle kunna göra mycket beslutade han att det var dags att lämna allt ont, ilska och hat bakom sig. Då kom nästa mirakel. Det som först var tänkt att bli 60 års fängelsestraff blev istället 10 år. Idag är Mariano fri från fängelset och anställd av Ankarstiftelsen för att mäkla fred mellan gäng i det som en gång var världens farligaste stad – Medellin. Alla gängledare vet vem han är, känner till hans bakgrund och respekterar den nya agendan han har. När det smäller, en gängfejd uppstår, när någon blir mördad eller en bomb exploderar, då åker han dit. Samtalar med ledarna, förhandlar och förmedlar fred. I veckan fick vi ett glädjande besked, i april kommer Mariano och hälsar på oss i Sverige för första gången! Bienvenido a Suecia Mariano! Emelie Waxin

Visste du att.. Ankarstiftelsens grundare Börje Erdtman satte sin fot första gången på colombiansk mark den 2:a december 1993, samma dag som den välkände knarkbaronen Pablo Escobar blev hittad och skjuten. Två inflytelserika män, båda med en otrolig påverkan på landet men med helt skilda agendor.

Medellin, Colombia: När Deisys man hamnade i fängelse fanns inga pengar till hyra, mat eller skolböcker. Mikrolån blev räddningen. 4000 kr räckte till symaskiner. Hon levererade kläder varje vecka och lönen kom regelbundet.

ESCOBAR

M

ölltorp, Sverige: Aron Kindbom var 13 år gammal när han av föräldrarna fick förtroendet att förvalta barnbidraget. När frågan ställdes om hur han skulle spendera pengarna kom det oväntade svaret ”Jag vill stödja en familj med 200 kr per månad så att de kan få ett lån och starta eget företag”. Pappa Daniel berättar om Ankarstiftelsens projekt i Medellin där kvinnor erbjuds ett lån för att kunna starta eget och försörja sin familj. Projektet med mikrolån startade när Nohemy Quinonez fångades upp av Ankarstiftelsen på universitetet där hon läste entrepenörskap och företagsskötsel. Nohemy lägger idag ned mycket tid på att hjälpa kvinnorna att bli professionella. Hon håller kurser för dem och agerar handledare under lånetiden. Målgruppen är kvinnor som suttit i fängelse eller vars män sitter i fängelse. Dessa kvinnor har oftast en extremt svår livssituation och tillhör den mest utsatta gruppen. De kan vara duktiga, men får ingen chans. ”Förmodligen det mest lönsamma projekt vi har” berättar Börje Erdtman, grundare till Ankarstiftelsen. 4000 SEK är priset för en kvinna att starta upp sitt företag. När verksamheten är igång sätts det upp en delbetal-

Född: 1:a december 1949 1:a oktober 1943

Aron kom på idén att ge 200 kronor per månad av sitt eget barnbirdarg till mikrolån. ningsplan som visat sig följas långt över förväntan. ”Mikrolånet är en helt briljant idé eftersom pengarna aldrig tar slut!” berättar Börje. När pengarna betalats tillbaka går de vidare till nästa kvinna som kan starta sin verksamhet, bli utbildad och försörja sin familj. Flera av tidigare låntagare har idag verksamhet med 4-6 anställda och totalt har givare från Sverige finansierat 336 företag som idag drivs av kvinnor i Medellin. Arons 200 kr per månad kommer inte bara förändra en kvinnas framtidsutsikter, det är en långsiktig investering som kommer ge många familjer mat på bordet. Tack för det Aron! Emelie Waxin

Rent vatten för 900 svenska kronor

D

et finns gott om vatten i Medellíns slumområden, men vattnet är odrickbart. Familjerna är tvungna att dricka vattnet ändå och drabbas av dödliga magsjukdomar. Barnen drabbas hårdast av sjukdomarna och många av dem dör.

Ankarstiftelsen har lång erfarenhet av att rena vatten åt byar i Amazonas. Vi använder en enkel och kostnadseffektiv metod där vi renar vattnet med sand, en metod som skulle passa utmärkt även i Medellin. Första anläggningen kommer att byggas åt barnprojektet Ancla Center. Sedan vill vi sprida

ERDTMAN

metoden i området genom att informera och hålla kurser. Vill du vara med? För 900 SEK får en familj utbildning och drickbart vatten. Du får en bild på ”din” familj. Swisha 123 9014 101 och märk din insättning med ”Vatten”.

Knarkbaron

Sysselsättning: Pensionär /Grundare av Ankarstiftelsen Boende:

Hacienda Napoles, Medellin. 3 500 000 000 kronor / vecka

Mölltorp, Västergötland.

Inkomst: 4000 kronor / vecka

Mest köpta produkt: 125 000 gum2000 menskoppar misnoddar / månad som han delade ut för att bunta alla till flickor i Medellin sina sedlar. som inte hade råd med mensskydd. Urval av prestationer i Colombia: • Sprängt ett flygplan med 110 civila passagerare

• Gett 22 byar med urbefolkning rent vatten.

• Sprängt en tidning som skrev artiklar till hans nackdel.

• Byggt 150 skolor åt urbefolkning och flyktingar.

• Dödat presidentkandidater, senatorer, poliser, domare och civila som bara kom i vägen för hans arbete. • Totalt beräknas Escobar ha ca 10 000 liv på sitt samvete.

• Gett 336 kvinnor möjlighet till mikrolån för att försörja sina familjer. • Hållit 1928 pojkar borta från gängkriminalitet genom att istället spela fotboll.

6000 barn & ungdomar aktiva med fotboll

Maria Isabel föddes på gatan

Hur kan fotboll förebygga rekrytering av barn till mordbeställningar, droghandel och prostitution? Våldsam kriminalitet drabbar både tjejer och killar hårt i Colombias slumområden, men fotbollen ger hopp!

Högt uppe i bergen längs Colombias nordliga kust, dit endast åsnetrafiken når, där kommer den stå, Falu-röd med vita knutar – Urbefolkningen Wiwa´s nya skola.

Född på gatan i ett våldsutsatt område i Medellín. Uppvuxen på barnhem. Men idag har hon studerat på högskolan och hjälper barn som bär på fruktansvärda upplevelser i bagaget.

B

örje Erdtman träffade Maria Isabel för första gången 2002 då hon försökte försörja sig genom att sälja egentillverkade halsband. Hon och systern Joanna levde i misär men fick hjälp av Börje och Ankarstiftelsen genom fadderbarnsverksamheten. Det blev hennes räddning. När hon blivit lite äldre uppmuntrade Börje henne att börja arbeta med barn som lever under en liknande situation som hon själv har varit utsatt för en gång. Maria Isabel antog utmaningen och idag har hon tillsammans med Ankarstiftelsen hjälpt hundratals barn genom sin verksamhet på Skaparverkstaden, en plats där barn kan få stöd att bearbeta sina trauman och ångest från våldtäkter och misshandel. Verksamheten drivs med hjälp av Ankarstiftelsen i ett område med mycket misär och utbrett sexuellt våld. Men på Skaparverkstaden blir barnen lyssnade på och får möjlighet att uttrycka sina smärtor genom konsten. Skapandet och måleriet hjälper barnen att sätta ord på svåra upplevelser, i en miljö där de känner trygghet. Tacksamheten till Maria Isabel, hennes medarbetare samt till Sverige och Ankarstiftelsens givare är stor! Tänk att ett gatubarn, mot alla odds, har kunnat resa sig och ge hopp och möjligheter åt alla dessa flickor och pojkar. .Victoria Christensson

Kogiindianernas barn får nu en skola av det svenskaste som finns: företaget Falu rödfärg.

Falu Rödfärg

G Kogiindianerna bor otillgängligt uppe på sluttningarna av det 5700 meter höga Sierra Nevada Santa Marta.

Bygger skola i n orra Colombia Högt uppe i bergen längs Colombias nordliga kust, dit endast åsnetrafiken når, där kommer den stå, Falu-röd med vita knutar – urbefolkningen Wiwa´s nya skola.

S

om sitt skolarbete bestämde sig två högskoletjejer från Gävle för att ordna en insamlingsgala. Målet var att samla in pengar för att kunna bygga en skola åt urbefolkningen Wiwa. Projektet kom att kallas GiveMore Project. Galan ägde rum i Elite Grand Hotels pampiga lokaler, Lill-Babs sjöng och satte fart på publiken, lotter såldes och fina priser delades ut. När kvällen led mot sitt slut intogs scenen och ett överraskande uttalande frambringade höga jubel så takkro-

”På Falu Rödfärg är vi stolta att kunna vara med och stödja något så konkret och reellt som en skola. Genom att erbjuda barnen en riktig skolgång så erbjuder vi dem också en helt ny framtid och trygghet. En möjlighet att ta till vara sina rättigheter och göra sin röst hörd. En framtid där de får en möjlighet till arbete och försörjning. I Sverige är den röda stugan en symbol för trygghet, vänskap och gemenskap. Tänk om en röd skola på andra sidan jorden på något sätt kan förmedla dessa känslor och därmed bidra till att skapa en positiv framtidstro och stark självkänsla hos skolbarnen.” Johan Molin, vd Falu Rödfärg

norna skallrade. Falu Rödfärg skänker 100.000 kronor till skolbygget och självklart levererar de även målarfärg så den kan målas Falu-röd. Första spadtaget tas i januari 2017

och detta är fortsättningen på de 150 skolor som Ankarstiftelsen hittills har byggt. Landets långa inbördeskrig har satt djupa spår på befolkningen och inte minst urbefolkningen har blivit offer för krigets brutala framfart. Land och odlingar har med våld tagits ifrån dem, kvinnor har blivit sexuellt utnyttjade, barn rekryterade till soldater och många har tvingats lämna sina byar för att söka överlevnad i städerna. Men de senaste åren har läget stabiliserat sig något, bergen har rensats på gerillasoldater och sakta sakta kan urbefolkningen bygga upp det som en gång var deras.

Idag bygger Ankarstiftelsen i första hand skolor för urbefolkningen men även i flyktingområden och slumområden. Visionen är att hjälpa de krigsdrabbade tillbaka på fötter och ge alla barn rätt att gå i skolan. Sponsorerna bakom skolorna kommer från Sverige och de får möjlighet att namnge och smycka skolans ena gavel med text och motiv. Bland sponsorerna finns svenska företag och privatpersoner, skolor, föreningar och kyrkor. När skolan är klar invigs den och ges som gåva till byn. Skolor byggs i storlekar från 2-3 salar till upp till 13 salar och rymmer ca 30 barn åt gången per sal. I skrivandets stund har totalt 150 skolor byggts i Ankarstiftelsens regi. Tack vare givmilda sponsorer och deras gåvor är nu fler på gång, varav en kommer stå ut i mängden och lysa upp de colombianska bergen i sin Falu-röda träskrud med vita knutar. Emelie Waxin

röna Sidan är ett fotbollsprojekt som blivit möjligt med hjälp av sponsorer och gåvogivare via Ankarstiftelsen. Här uppmuntras barnen att fullfölja skolan, bli duktiga fotbollsspelare och ledas bort från de farliga kretsarna. Ulriksbergskyrkan i Växjö är en av sponsorerna som skänker hopp till barnen! Under många år har Ulriksbergskyrkan finansierat ett eget fotbollslag i Medellin. Med hjälp av fotbollstränare, socialt arbete med psykologer och socionomer, fotbollar och skor får barnen en chans att våga drömma och tro på sig själva. Fotbollsskolorna som idag omfattar 6000 barn har resulterat i otroliga resultat! Färre barn begår brottslighet och de har ökad närvaro och bättre resultat i skolan. Samtliga barn som deltar i Gröna Sidan går till skolan, till skillnad från många andra barn i området som saknar motivation. Inom verksamheten får barnen även lära sig att värna om miljön och de allmänna platserna. Kommunerna har fått upp ögonen för detta effektiva sätt att få barnen på rätt bana i samhället och efterfrågan för att starta fler fotbollslag är stor. Här får de unga chans att välja bort den mörka framtiden med kriminalitet och övergrepp och möjligheten att bygga upp sitt självförtroende och skapa sig ljusare utsikter för framtiden. Tack vare sponsorer som Ulriksbergskyrkan får barnen en chans att vara barn! Victoria Christensson

Utmaning

Fotbollskolorna behöver ditt stöd!

Kostnad per månad: Ett team 7500 SEK. En tränare = 3600 SEK. En assisterande tränare = 2400 SEK.

Mat till barnen

K

limatförändringar och andra problem gör att människor inte får tillräckligt med näring. Ibland leder detta till och med till svält. Kanske lösningen stavas MORINGA. Trädet kommer från Himalayas dalgångar. De näringsrika löven kan ätas råa eller blandas i maten. Trädet kan odlas i torra trakter och är mycket lättskött. Ankarstiftelsen har nu vilda idéer på att starta ett Moringaprojekt. Barnen får näring. Produkter kan förädlas och säljas. Någon som tror på mirakelträdet?

60-årsdag blev till stor gåva

E

va Danielson Lidköping fyllde 60 år. Avstod alla presenter och resultatet blev en skola med plats för 200 barn från urbefolkningen i norra Colombia. Lidköping med skolor, företag, privatpersoner och konserter är bäst av alla när det gäller stöd till skolor.

Gladys del Pilar

Sjunger in skolor

B

Lisa 15 år:

”Jag ska bygga en skola i Amazonas” Lisa Ask inviger sin skola på ön Isla Santa rosa i Amazonfloden

”Jag ska bygga en skola i Amazonas”. Lokalredaktören tittade upp och såg på redaktionen en femtonåring. Lite att skriva den dagen och utrymmet måste fyllas varje dag om inte tjänsten skulle dras in.

N

ågra dagar senare håller Lisa upp tidningen på sitt första företagsbesök. ”Har ni läst om att jag tänker bygga en skola i Amazonas? Vill ni hjälpa mig?” Knappast något företag kunde säga nej och på kvällen räknade Lisa ihop 29 000 kr. Nästa dag var det skolans elevråd som fick erbjudandet. På Operation Colombia samlade ungdomarna ihop resten. ETT HUNDRA TUSEN KRONOR totalt.

Så blev det skolbygge på en ö i Amazonfloden. Lisa invigde med att hugga av bandet med en machete och tvåhundra barn strömmade in. Hemma igen var kyrkan i Kvänum fylld till sista plats. Föräldrar, lärare, företag och elever. Lisa visade bilder och berättade om ön och skolan. Jubel och applåder. En företagare lovade en egen skola. Ett par år senare är kyrkan igen fylld till sista plats. Samma publik. Även nu var Lisa huvudperson men hon var inte med eller kanske var hon det.. Kistan stod längst fram. Cancer. På minnesstunden talade många. Lisa blev bara tonåring men lämnade djupa spår efter sig. Verksamheten på ön Isla Santa Rosa pågår och ungdomskaror får den undervisning de behöver för att klara livet, tack vare en ängels gärningar, ängeln som heter Lisa.

erätta om din bakgrund i Sydamerika. Jag är född i Sydamerika, adopterades som 7-åring tillsammans med min tvillingsyster Consuelo till Örebro 1974. Där växte jag upp och flyttade sedan till Stockholm 1990 då jag ville satsa helhjärtat på musiken. När började du med musiken? Jag har sjungit i hela mitt liv och bestämde mig tidigt att jag vill satsa på musiken vilket min mamma uppmärksammade. Hon satte oss på den kommunala musikskolan och där provade jag ett gäng olika instrument, men det var sången jag ville satsa på. Hur började ditt engagemang för Ankarstiftelsen? 2011 träffade jag Börje Erdtman i samband med min midsommarkonsert på Hjälmargården, han frågade då om jag var intresserad att bli ambassadör vilket jag gärna ville efter att ha hört om Ankarstiftelsens arbete i Colombia. När ska du besöka dina skolor i Amazonas djungel? Det har varit svårt att få till en resa då

det varje gång har krockat med någon produktion som jag varit med i. Jag vill väldigt gärna hälsa på de skolor jag varit med och bidragit till och hoppas att tiden kommer då det är möjligt. Vad har du närmast på gång inom musiken? I det närmaste är jag i full gång med att repetera inför den kommande Motown Turnén tillsammans med Afro-dite. Vi kommer resa till 33 städer i Sverige. Mellan det blir det låtskrivande och leda mina två körer. Du vann ju TV-programmet ”Hela Sverige bakar”. Hur skulle en Colombiabulle bakas? Jag tror att den hederliga kanelbullen skulle göra succé i Colombia! Det jag möjligen skulle addera skulle vara extra kärlek :-) Gustav Magnusson

Tre skolor i Amazonas som blivit ”insjungna” av Gladys del Pilar. Bland annat en skola till Yuaguaindianerna.

Byggelement för energisnåla klimatskal

www.elementumeco.se

N

obels fredspris 2016 går till Colombias President Juan Manuel Santos. ”För hans resoluta ansträngning att få ett slut på ett mer än 50 år långt inbördeskrig, ett krig som har kostat minst 220 000 colombianer livet, och som har tvingat nära sex miljoner människor att fly sina hem.” 2015 besökte president Santos en av våra skolor i norra Colombia. Här Ankarbladets framsidan från nummer två 2016.

S P ON S O R E R

Börje Erdtman

S P ON S O R E R

Våra kloka lösningar för bostäder som lever upp till framtidens energikrav och hjälper till att lösa bostadsbristen.

President Santos får Fredspriset!

AOm oss

A

nkarstiftelsens insats är en droppe i havet, men den gör stor skillnad för dem som får hjälp! Vår vision är att göra så mycket vi kan för att byta fattigdom mot framtidshopp, människovärde och livsglädje! Vi är en svensk hjälporganisation som drivs främst av frivilliga insatser vilket bidrar till att vi har en av landets lägsta omkostnader. Under år 2015 låg våra kostnader på 4,2% vilket innebär att hela 95,8% av gåvorna vi får in går raka vägen till våra olika välgörenhetsprojekt. Projekten är fördelade på tre huvudområden: skolor, vatten och fredsarbete. För att ge bästa möj-

AGe en gåva! Bg/Pg-betalning

Du kan ge en engångsgåva på valfri summa. Du kan välja att öronmärka din gåva genom att i meddelandefältet uppge vilket projekt du önskar stödja. Bankgiro 901-4010 Plusgiro 90 14 01-0

Stöd oss via SMS!

liga effekt arbetar vi både proaktivt och reaktivt med många underkategorier. Vill du vara med och hjälpa till? Eller läsa mer om vårt arbete i Ankarbladet? Kontakta oss på: 0733 439898 eller

Artister stödjer Ankarstiftelsen

072-551 92 93. Mail: [email protected] eller [email protected]

Följ vårt arbete på Facebook, sök Ankarstiftelsen eller @ankarstiftelsen på Instagram.

till Ankarstiftelsen och 10 kr till operatör/ leverantör. Du kan även ge din gåva via SWISH på nummer 123 901 4010 Skriv Ankaret Gåva eller skriv Ankaret Vatten eller skriv Ankaret Barn

Gåvobutik

www.ankarstiftelsen.com/gavobutik

Genom att skicka sms till nummer 72970 skänker du 100 kr/sms. Av dessa går 90 kr

Utmaning

Fotbollskolorna behöver ditt stöd!

Kostnad per månad: Ett team 7500 sek. En tränare = 3600 sek. En assisterande tränare = 2400 sek.

Jag vill hjälpa till med: o Utmaningen: En fotbollsskola o Vatten o Mikrolån o Annat: ______________________________

Jan Johansen

Andreas Carlsson

Ulf Christiansson

2016 Ankarbladet nr 5.pdf

Högt uppe i bergen längs Colombias nordliga kust, dit en- dast Ã¥snetrafiken nÃ¥r, där kommer den stÃ¥, Falu-röd med. vita knutar – Urbefolkningen Wiwa ́s nya ...

1MB Sizes 4 Downloads 176 Views

Recommend Documents

NR/RR
(a) Explain the reasons for separation of lexical analysis phase from syntax anal- · ysis phase. [6] · (b) Write a recursive descent parser for the following grammar.

NR 16.03 Catholic Education Week 2016.pdf
There was a problem previewing this document. Retrying... Download. Connect more apps... Try one of the apps below to open or edit this item. NR 16.03 ...

NR Set No. 2
iii. Domain. [2+2+3] · 4. (a) Develop an example showing how a single locking protocol could lead to a ... (b) What is the oldest log record that we need to retain?

NR Set No. 2
is assumed as an ideal gas, prepare a P-x-y diagram for this system at 50 oC. ... lnp2 sat / Kpa = 16.059381 - 3644.297/(t oC +239.765). [16]. 3. AjntuWorld.in ...

NR Set No. 2
Code No: NR220104. NR. Set No. 2. II B.Tech II Semester Supplementary Examinations,May 2010 · DATA STRUCTURES THROUGH C · Civil Engineering.

NR Set No. 2
(a) Give the classification of solid state Microwave devices along with examples? (b) Why conventional tubes and solid state devices can not be used at ...

NR Set No. 2
2. 5. Derive equations to describe the displacement diagram of a cam which rises with ... cam rotation angle is ß Plot the displacement diagram and its first three ...

NR Set No. 2
5. (a) What is meant by ignition delay? Name and describe the two components of · ignition delay period. What is the importance of delay period? Should the.

NR Set No. 2
Normal Cost · Crash Cost · Days Cost(Rs.) Days Cost(Rs.) Disassemble motor · - · 8 · 160 · 6 · 200 · Clean and paint frame · A · 7 · 80 · 4 · 190 · Rewind armature.

NR Set No. 2
PRODUCTION PLANNING AND CONTROL · Mechanical Engineering ... the symbols used in drawing Gantt chart. [6+10] · 6. (a) Explain how a computer can be ...

NR Set No. 2
(b) What is Narrow Band FM ? Draw the block diagram of Armstrong FM gen- · erator. Bring out the role of frequency multiplier and down converters. [8+8].

NR Set No. 2
(b) Draw the internal circuit diagram and pin diagram (DIP) of 566 VCO. Explain its operation and derive expression for output frequency fo. [8]. 1. AjntuWorld.in ...

NR Set No. 2
(b) Write the code for printing the message 'IBM PC ASSEBLY LANGUAGE · PROGRAMMING' ... 3. (a) What is the BIOS memory location of the keyboard buffer?

Adresa nr
Articole publicate in 2013 in reviste Web of Science (inclusiv factorul de impact) ... Computer Science 11 iunie 2013, in proces de referare (acceptata cu revizie.

NR Set No. 2
Determine the heat transferred during the process and the final pressure. [16] · 8. (a) A gas mixture consisting of 20% ethane and 80% oxygen at 298K is burned.

NR Set No. 2
(b) Explain how number of page faults can be calculated for the given page trace · using FIFO page replacement strategy. (Assume 3 frames are available in the.

NR Set No. 2
(a) Differentiate between transmission path, virtual path and virtual circuit. [6] · (b) Explain link state routing with an example. [10] · 2. (a) Does the TC sublayer ...

NR Set No - 1
III B.Tech I Semester Supplimentary Examinations,Nov/Dec 2009 · MANAGERIAL ECON. ... What are the merits and limitations of Pay Back period? How does ...

NR Set No. 2
Figure 5. 7. (a) Derive the expression for potential at any point due to a point charge Q and also write electric field in rectangular co ordinate system. [8]. 3.

NR Set No - 1
[8+4+4] · 8. (a) Write a short note on the factors influencing the performance of turbines? (b) Obtain an expression for the specific speed of a turbine? [8+8]. *****.

NR Set No. 2
A grass hopper straight line mechanisms gets its motion from a crank OA. The end · A of the crank in joined to a long rod PQ such that Q A is 6cm. The end Q is.

NR Set No. 2
(b) Show and deduce the relation between stream and velocity potential ... gradient and the boundary spacing for the case of laminar flow between parallel.

NR Set No. 2
Max Marks: 80 · Answer any FIVE Questions · All Questions carry equal marks ... ii. Editor Area · iii. Output pane. [6+10] · 6. Design a custom dialog box using ...

nr.{- r
r. CHECKLIST OF MODIFICATIOIIS. OF CLASSROOM MODIFICA. THAT MIGHT BE ... Use a variely ol. Create more phys- ... of language used. Repeat instrucl.