Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

SSC FCI ASSISTANT GRADE­III EXAM, 11­11­ 2012 – PREVIOUS YEAR PAPER

GENERAL AWARENESS   1. The addition to total cost by pro ducing an additional unit of out put by a firm is called (1) Variable cost (2) Average cost (3) Marginal cost (4) Opportunity cost Solution: 3

2. In a perfectly competitive market, a firm’s (1) Average Revenue is always equal to Marginal Revenue (2) Marginal Revenue is more than Average Revenue (3) Average Revenue is more than Marginal Revenue (4) Marginal Revenue and Average Revenue are never equal Solution: 3

3. Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as (1) Uni cropping (2) Multiple cropping (3) Double cropping (4) Triple cropping Solution: 2

4. The main difference between Gross Domestic Product (GDP) and Gross National Product (GNP) is (1) Transfer payments (2) Net foreign income from abroad (3) Capital consumption allowance (4) Capital gains Solution:2

5. “NABARD” is a/an (1) Bank (2) Financial Institution

www.thetubeguru.com

Page 1 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) Insurance Corporation (4) Central Government Department Solution: 2

6. What is the basis of classification of governments as unitary and federal ? (1) Relationship between legislature and executive (2) Relationship between executive and judiciary (3) Relationship between the Centre and States (4) Relationship between the legislature, executive and judicial wings of government Solution: 3

7. Who appoints Secretary General of the Lok Sabha ? (1) Deputy Speaker (2) Speaker (3) President (4) Leader of Ruling Party Solution: 2

8. The Judges of Supreme Court hold office till they reach the age of (1) 58 years (2) 62 years (3) 65 years (4) 60 years Solution: 3

9. Which of the following is presided by a non­member ? (1) Lok Sabha (2) Rajya Sabha (3) Vidhan Sabha (4) Vidhan Parishad Solution: 2

10. In the integration of Princely States, the following played a major role : (1) Parmikar and Kunzru (2) S.K. Dhar and Fazal Ali (3) Vallabhbhai Patel and V.P. Menon (4) Vallabhbhai Patel and Jawahar Lal Nehru Solution: 3

11. Who among the following Viceroys became a victim of one of the convicts during his visit to the Andamans ? (1) Curzon (2) Mayo www.thetubeguru.com

Page 2 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) Ripon (4) Lytton Solution: 2

12. The Third Battle of Panipat was fought between (1) the Marathas and the Afghans (2) the Marathas and the MughaIs (3) the Mughals and the Afghans (4) the Marathas and the Rajputs Solution: 1

13. Who termed Crlpps’ proposals as ‘a post dated cheque in a crashing bank’ ? (1) Ambedkar (2) Annie Besant (3) Patel (4) Gandhiji Solution: 4

14. The State Jhansi was made a part of the British Empire in India through (1) Doctrine of Lapse (2) Policy of Subsidiary Alliance (3) War against Rani Lakshmi Bai (4) None of the above Solution: 1

15. Mahatma Gandhi started his Dandi March from (1) Dandi (2) Porbandar (3) Ahmedabad (4) Sabarmati Ashram Solution: 4

16. Which type of lake is formed by volcanic activities ? (1) Caldera lake (2) Karst lake (3) Lagoon (4) Fresh water lake Solution: 1

17. The well through which water comes out through hydraulic pressure is called (1) Ordinary well (2) Tube well

www.thetubeguru.com

Page 3 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) Deep tube well (4) Artesian well Solution: 4

18. Central Highlands of Indian peninsular block are formed of (1) Sedimentary and metamorphic rocks (2) Igneous and sedimentary rocks (3) Igneous and metamorphic rocks (4) Sedimentary rocks Solution: 3

19. Which of the following is a renewable resource ? (1) Coal (2) Mineral oil (3) Natural gas (4) Forests Solution: 4

20. In a desert region, soil erosion can be checked by (1) Tree plantation/afforestation (2) Crop rotation (3) Contour ploughing (4) Using farm manure Solution: 1

21. Immunisation is a phenomenon of formation of antibodies by using inactive (1) Antigens (2) Antibodies (3) Chemicals (4) Blood Solution: 1

22. Which of the following is a mono­genetic parasite ? (1) Hydra (2) Fasciola (3) Ascaris (4) Earthworm Solution: 3

23. Which of the following acids is synthesized in human stomach (1) Sulphuric acid (2) Nitric acid

www.thetubeguru.com

Page 4 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) Hydrochloric acid (4) Phosphoric acid Solution: 3

24. Filaria is transmitted by (1) Aedes mosquito (2) Anopheles mosquito (3) Culex mosquito (4) Swamp mosquito Solution: 3

25. Which is the only mammal that can fly ? (1) Whale (2) Bat (3) Hen (4) Lizard Solution: 2

26. Commonest mammal is (1) Elephant (2) Lion (3) Man (Homo sapiens) (4) Panther Solution: 3

27. A vehicle will topple if (1) its centre of gravity is within the base (2) its centre of gravity is outside its base (3) it is less wide (4) it is not heavy Solution: 2

28. The following is an amplifying device : (1) a transformer (2) a transistor (3) a diode (4) a resistor Solution: 2

29. The air becomes heated by (1) Conduction (2) Convection

www.thetubeguru.com

Page 5 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) Radiation (4) Diffusion Solution: 2

30. The density of water is (1) constant at all temperatures (2) maximum at 100°C (3) maximum at 4°C (4) maximum at ­4°C Solution: 3

31. A ‘bug’ in a program is (1) Statement (2) Error (3) Syntax (4) Both (2) and (3) Solution: 2

32. Which one of the following allows computers to transfer data using a telephone line ? (1) Keyboard (2) CPU (3) Modem (4) Printer Solution: 3

33. Laughing gas is (1) Nitric oxide (2) Nitrous oxide (3) Nitrogen trioxide (4) Nitrogen pentoxide Solution: 2

34. Clothes made of polyester dry quickly after washing because (1) water evaporates very quickly (2) polyester absorbs very little water (3) it is a water proof material (4) it absorbs heat quickly Solution: 2

35. Which one of the following pairs is correctly matched ? (1) Seismograph – recording intensity of earthquake shock (2) Pyknometer – measuring solar radiation

www.thetubeguru.com

Page 6 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material (3) Pyrometer – measuring density of liquids

(4) Pyrheliometer – measuring high temperatures Solution: 1

36. When a gas is compressed (1) only pressure increases (2) only temperature increases (3) both pressure and temperature increase (4) pressure increases and temperature decreases Solution: 3

37. Ozone layer in the upper parts of the atmosphere serves as a protective shield against harmful (1) solar ultraviolet radiation (2) solar infrared radiation (3) CO2 in the air (4) SO2 in the air Solution: 1

38. What is the impact of advancing glaciers on the rings of trees ? (1) They become concentric (2) Their shape is distorted (3) They become widely spaced (4) They are immune to this change Solution: 2

39. Which of the following cities in India is considered greenest ? (1) Bengaluru (2) Delhi (3) Chandigarh (4) Thiruvananthapuram Solution: 3

40. Green manure is obtained from (1) Fresh animal excreta (2) Decomposing green legume plants (3) Domestic vegetable waste (4) Oil seed husk cakes Solution: 2

41. Which one of the following represents the correct sequence of the countries included in the BRICS ? (1) Brazil, Russia, Indonesia, China. South Africa www.thetubeguru.com

Page 7 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material (2) Brazil, Russia, India, China, South Africa

(3) Brazil, Romania, India, China, Spain (4) Brazil, Russia, Indonesia, China, Sudan Solution: 2

42. Who among the following bowlers has taken more than 500 wickets in Test cricket ? (1) Wasim Akram (2) Kapil Dev (3) Glenn McGrath (4) Malcolm Marshall Solution: 3

43. Serena Williams of U.S.A. won the women’s singles U.S. Open 2012 title by defeating in the final (1) Victoria Azarenka (2) Maria Sharapova (3) Venus Williams (4) Agnieszka Radwanska Solution: 1

44. In which of the following States, is the Child Sex Ratio the lowest in India ? (1) Punjab (2) Haryana (3) Chhattisgarh (4) Bihar Solution: 2

45. The book ‘Satanic Verses’ was written by (1) Agatha Christie (2) Gunnar Myrdal (3) Gabriela Sabatini (4) Salman Rushdie Solution: 4

46. Metric system of measurement started in the country in (1) 1954 (2) 1955 (3) 1956 (4) 1957 Solution: 3

47. The Iduldsi hydroelectric plant is on river (1) Godavari www.thetubeguru.com

Page 8 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(2) Krishna (3) Periyar (4) Tungabhadra Solution: 3

48. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted. (1) Borobudur (2) Kailashnath (3) Angkor Wat (4) Brihadeshwara Solution: 1

49. In which State is the Guru Shikhar peak located ? (1) Rajasthan (2) Gujarat (3) Madhya Pradesh (4) Maharashtra Solution: 1

50. The 16th Summit Meeting of NAM countries was recently held at (1) Kabul (2) Tehran (3) Dubai (4) Manila Solution: 2

www.thetubeguru.com

Page 9 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

ENGLISH LANGUAGE   Directions (1­5) : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from error, your answer is (4) i.e. No error. 1. On receiving the mark­sheet from the University (1)/ I realised (2)/ that I had got only passing marks in English.(3)/ No error (4) Solution:3

2. When she knocked the door, (1)/I said to her, (2)/ “come in.” (3)/ No error (4) Solution:1

3. He said (1)/ that he will meet me (2)/ at the restaurant.(3)/ No error. (4) Solution:2

4. Miss Rama Devi has (1)/ two elephants, ten horses (2)/ and as much as fifty cars. (3)/ No error (4) Solution:3

5. The month of January (1)/ takes its name (2)/ of the Roman god Janus (3)/ No error. (4) Solution:3

Directions (6­10) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. 6. They have lost_____of their contacts. (1) little (2) much (3) many (4) small Solution:3

7. I praise_____ honesty of this boy. (1) a (2) an (3) the (4) your Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 10 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

8. Three_____ four make seven. (1) with (2) into (3) in (4) and Solution:4

9. The officer____ the car to speak to the driver. (1) stops (2) has stopped (3) stopped (4) had stopped Solution:3

10. I have to recite Tagore’s sonnet, I will be the ______one to do so in my school. (1) earliest (2) initial (3) solitary (4) only Solution:4

Directions (11­15) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as your answer. 11. Economical (1) extravagant (2) lavish (3) thrifty (4) stingy Solution:3

12. Superficial (1) defective (2) superior (3) deep (4) shallow Solution:4

13. Mania (1) greatness (2) fame

www.thetubeguru.com

Page 11 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) madness (4) wisdom Solution:3

14. Perish (1) disintegrate (2) die (3) destroy (4) vanish Solution:2

15. Allure (1) tempt (2) attempt (3) deceive (4) praise Solution:1

Directions (16­20) : In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer. 16. Malicious (1) malevolent (2) spiteful (3) baneful (4) benign Solution:4

17. Emerge (1) disappear (2) fall (3) mark (4) fade Solution:1

18. Ample (1) sufficient (2) minimal (3) meagre (4) optimal Solution:3

19. Curb (1) help www.thetubeguru.com

Page 12 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(2) allow (3) restrain (4) remove ‘ Solution:2

20. Crooked (1) twisted (2) devious (3) bended (4) straight Solution:4

Directions (21­25) : In the following questions, four alternatives are given for the idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 21. He left the town under a cloud. (1) of his own accord (2) in disgrace (3) with a heavy heart (4) when it was raining Solution:2

22. The young boy’s act put his father in a pickle. (1) in a funny position (2) in a serious position (3) in a sad situation (4) in an embarrassing or awkward situation Solution:4

23. They got on well with each other the moment they met. (1) had an agreement (2) had a misunderstanding (3) had a friendly relationship (4) fell in love Solution:3

24. She tried to slip off, but was caught immediately. (1) steal quietly (2) go quickly (3) leave quietly (4) slide quickly Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 13 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

25. I am looking forward to her arrival. (1) afraid of (2) expecting with pleasure (3) expecting (4) confident of Solution:2

Directions (26­30) : In the following questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (1), (2) and (3) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (4). 26. He has been growing weaker and his life now hangs with a thread. (1) on (2) to (3) by (4) No improvement Solution:3

27. The passengers were afraid, but the captain consoled them that there was no danger. (1) guaranteed (2) assured (3) confided (4) No improvement Solution:2

28. Would you like some water ? (1) Can (2) Do (3) Shall (4) No improvement Solution:4

29. The injured man had been shot from his back. (1) in the back (2) to the back (3) by his back (4) No improvement Solution:1

30. Luckily we’ve got the few minutes to spare. (1) quite few (2) a little

www.thetubeguru.com

Page 14 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) a few (4) No improvement Solution:3

Directions (31­35) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence. 31. A place of good climate for invalids (1) Hospital (2) Asylum (3) Sanatorium (4) Retreat Solution:3

32. To bite like a rat (1) Chew (2) Cut (3) Split (4) Gnaw Solution:4

33. A style in which a writer makes display of his knowledge (1) Ornate (2) Pedantic (3) Artificial (4) Showy Solution:2

34. A list of books available in a library (1) atalogue (2) Bibliography (3) Backlist (4) Index Solution:1

35. One who performs daring vrnnastic feats (1) Athlete (2) Juggler (3) Acrobat (4) Conjuror Solution:3

Directions (36­40) : In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word as your answer.

www.thetubeguru.com

Page 15 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

36. (1) literate (2) litterate (3) litarate (4) litarete Solution:1

37. (1) ettiquet (2) ettquette (3) etiquet (4) etiqquet Solution:2

38. (1) shcolar (2) scholar (3) scoler (4) schollar Solution:2

39. (1) consensus (2) consensus (3) concensus (4) concensas Solution:1

40. (1) upheval (2) uphieval (3) upheaval (4) upheival Solution:3

Directions (41­50) : In the following ‘questions, you have a passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Long ago men spent most of their time looking for food. They ate anything they could fmd. Some lived mostly on plants. They ate the fruit, stems, and leaves of some plants and the roots of others. When food was scarce, they ate the bark of trees. If they were lucky, they would fmd a bird’s nest with eggs. People who lived near the water ate fish or anything that washed ashore, even rotten whales. Some people also ate insects and small animals like lizards that were easy to kill. Later, men learned to make weapons. With weapons, they could kill larger animals for meat. These early people had big appetites. If they killed an animal, they would drink the blood, eat the meat, and chew the bones. When they finished the meal, there was nothing left. www.thetubeguru.com

Page 16 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material At first men wandered from place to place to find their food. But when they began to

grow plants, they stayed in one place and ate what they could grow. They tamed animals, trained them to work, and killed them for meat. Life was a little better then, but there was still not much variety in their meals. Day after day people ate the same foods. Gradually men began to travel greater distances. The explorers who sailed unknown seas found new lands. And in these lands they found new foods and spices and took them back home. The Portuguese who sailed around the stormy Cape of Good Hope to reach China took back “Chinese apples”, the fruit we call oranges today. Later, Portuguese colonists carried orange seeds to Brazil. From Brazil oranges were brought to California, the first place to grow oranges in the United States. Peaches and melons also came from China. So did a new drink, tea. 41. What did men eat if there was shortage of food ? (1) Rotten whales (2) The bark of trees (3) The root of trees (4) A bird’s nest with eggs Solution:2

42. If men tamed animals, they made the animals _____for them. (1) race (2) search (3) work (4) hunt Solution:3

43. Where did oranges come from? (1) Brazil (2) China (3) U.S.A. (4) Portugal Solution:2

44. What difference did weapons make in the kinds of food men ate ? (1) With weapons, they could kill animals (2) With weapons, they could kill both birds and animals for meat (3) With weapon, they could kill all kinds of animals for meat (4) With weapons, they could kill larger animals for meat Solution:4

45. Which of the following statements is not true ? (1) The Portuguese colonists carried orange seeds to Brazil. (2) Oranges grow in California, in the United States. www.thetubeguru.com

Page 17 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material (3) Explorers took back home new foods and spices.

(4) Peaches, melons, oranges, tea and spices came from China. Solution:4

46. The phrase ‘live on’ in the passage means (1) to eat a certain kind of food in order to survive (2) to eat greedily (3) to eat everything that you are given to eat (4) to depend on plants and foods for a livelihood Solution:1

47. At first men wondered from place to place to find their food. Then some of them began to stay in one place. Why? (1) Because they began to grow plants, and 1 ate what they could grow (2) Because they tamed animals and birds, and killed them for meat (3) Because they trained wild animals and killed them for meat (4) Because they began to grow plants and fruits, and ate what they could grow Solution:1

48. Which word in the passage means the main axis of a plant that bears buds and shoots’ ? (1) Roots (2) Stems (3) Bark (4) Leaves Solution:2

49. What does the word ‘stormy’ in the expression ‘the stormy Cape of Good Hope’ mean ? (1) Volcanic (2) Strong (3) Hopeless (4) Rough Solution:4

50. Which of the following titles best expresses the main idea of the passage ? (1) Eat Healthy Food (2) The Search for Food (3) The Foods We Eat (4) Great Food Regions of the World Solution:2

www.thetubeguru.com

Page 18 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

QUANTITATIVE APTITUDE  

1. 

(1) 0.12 (2) 0.012 (3) 0.0012 (4) 1.2 Solution:2

2.  (1) 0.005 (2) 0.05 (3) 0.5 (4) 0.0005 Solution:2

www.thetubeguru.com

Page 19 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

3. The number of odd composite divisors of 1848 is (1) 4 (2) 3 (3) 2 (4) 1 Solution:1

4. 

(1) 1 (2) 0 (3) 1/2 (4) 2 Solution:2

5. I read 3/8 of a book on one day and 4/5 of the remainder on another day. If there were 30 pages unread now, how many pages did the book contain ? (1) 200 (2) 60 (3) 240 (4) 65

www.thetubeguru.com

Page 20 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution:3

6. The work done by (x­ 1) men in (x + 1) days and the work done by (x+ 1) men in (x+ 2) days are in the ratio 5 : 6. x is (1) 16 (2) 10 (3) 8 (4) 6 Solution:1

7. A contractor undertook to build a road in 100 days. He employed 90 men. After 40 days, he found that 1/3 could be built. In order to complete the work in time, the number of more men to be employed is (1) 30 (2) 60

www.thetubeguru.com

Page 21 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) 120 (4) 54 Solution:1

8. A dealer purchased a washing machine for 7,660. After allowing a discount of 12% on its marked price, he still gains 10%. Find the marked price of the washing machine. (1) 29,575 (2) 28,426 (3) 28,246 (4) 9,755 Solution:1

9. A dealer marks his goods 20% above cost price. He then allows some discount on it and marks a profit of 12%. The rate of discount is

www.thetubeguru.com

Page 22 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

Solution:1

10. A box filled with paper bundles weighs 36 kg. If the weight of the box and paper bundles respectively are in the ratio of 3 : 22, then the weight of the papers in grams is (1) 30680 (2) 30710 (3) 31500 (4) 31680 Solution:4

www.thetubeguru.com

Page 23 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

11. Two numbers are such that the square of one is 224 less than 8 times the square of the other. If the numbers are in the ratio of 3 : 4, then their values are (1) 12, 16 (2) 6, 8 (3) 9, 12 (4) 12, 9 Solution:2

12. In an exam, the average marks obtained by the students was found to be 60. After omission of computational errors, the average marks of some 100 candidates had to be changed from 60 to 30 and the average with respect to all the examinees came down to 45 marks. The total number of candidates who took the exam, was (1) 200 (2) 210 (3) 240 (4) 180 Solution:1

13. The average pocket money of 3 friends A, B, C is 80 in a particular month. If B spends double and C spends triple of what A spends during that month and if the average of their unspent pocket money is 60, then A spends (in ) (1) 10 www.thetubeguru.com

Page 24 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(2) 20 (3) 30 (4) 40 Solution:1

14. An item when sold for 1,690 earned 30% profit on the cost price. Then the cost price is (1) 507 (2) 630 (3) 1,300 (4) 130 Solution:3

15. A man purchased an article and sold it to B at a profit of 25% and B ­sold it to C at a loss of 10% and C paid 675 for it. For how.much did A purchase it (1) 625 (2) 575 (3) 600 (4) 550 Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 25 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

16. There is a rebate of 15%, if electric bills are paid in due time. A man enjoyed a rebate of 254 by paying the bill in time. What was his electric bill ? (1) 360 (2) 240 (3) 306 (4) 630 Solution:1

17. A sold a tape­recorder to B for 24,860 at a loss of 19%. Again B sold it to C at a price that would give A a profit of 17%. The gain of B is

Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 26 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

18. Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same direction. The speed of the trains are 45 km/hr and 40 km/hr respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be (1) 2 lun 500 m (2) 2 km 750 m (3) 3 km 750 m (4) 3 km 250 m Solution:3

19. The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10% per annum is ‘420. The simple interest on the same sum at the same rate and for the same time will be (1) 2350 (2) 2375 (3) 2380 (4) 2400 www.thetubeguru.com

Page 27 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution:4

20. The radius of a metallic cylinder is 3 cm and its height is 5 cm. It is melted and moulded into small cones, each of height 1 cm and base radius 1 mm. The number of such cones formed, is (1) 450 (2) 1350 (3) 8500 (4) 13500 Solution:4

www.thetubeguru.com

Page 28 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

21. A solid sphere of 6 cm diameter is melted and recast into 8 solid spheres of equal volume. The radius (in cm) of each small sphere is (1) 1.5 (2) 3 (3) 2 (4) 2.5 Solution:1

22. The length of each edge of a regular tetrahedron is 12 cm. The area (in sq. cm) of the total surface of the tetrahedron is (1) 288√3 www.thetubeguru.com

Page 29 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(2) 144√3 (3) 108√3 (4) 144√3 Solution:4

23. The heights of two cones are in the ratio 1 : 3 and the diameters of their bases are in the ratio 3 : 5. The ratio of their volumes is (1) 3 : 25 (2) 4 : 25 (3) 6 : 25 (4) 7 :25 Solution:1

24. The internal radius and thickness of a hollow metallic pipe are 24 cm and 1 cm respectively. It is melted and recast into a solid cylinder of equal length. The diameter of the solid cylinder will be (1) 7 cm (2) 14 cm

www.thetubeguru.com

Page 30 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) 10 cm (4) 5 cm Solution:2

25. A circle is inscribed in a square whose length of the diagonal is 12√2 cm. An equilateral triangle is inscribed in that circle. The length of the side of the triangle is (1) 4 √3 cm (2) 8 √3 cm (3) 6 √3 cm (4) 11 √3 cm Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 31 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

26. If the perimeter of a square and a rectangle are the same, then the areas P and Q enclosed by them would satisfy the condition (1) P < Q (2) P ≤ Q (3) P > Q (4) P = Q Solution:3

27. 

www.thetubeguru.com

Page 32 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(1) 32 (2) 36 (3) 40 (4) 49 Solution:2

28. The x­intercept of the graph of 5x + 6y = 30 is (1) 4 units (2) 5 units (3) 6 units (4) 15 units Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 33 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

29. 

(1) ± 3 (2) 4 (3) ± 2 (4) ± 1 Solution:1

www.thetubeguru.com

Page 34 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

30. If ax + by = 3, bx – ay = 4 and x2 + y2 = 1, then the value of a2 + b2 is (1) 1 (2) 25 (3) ­1 (4) – 25 Solution:2

31. If the area of a rectangle be (x2 + 7x + 10) sq. cm, then one of the possible perimeters of it is (1) (4x + 14) cm www.thetubeguru.com

Page 35 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(2) (2x + 14) cm (3) (x+ 14) cm (4) (2x + 7) cm Solution:1

32. The area of an equilateral triangle is 4√3 sq. cm. Its perimeter is (1) 12 cm (2) 6 cm (3) 8 cm (4) 3 .15 cm Solution:1

33. I is the incentre of A ABC. If LABC = 60°, ZBCA = 80°, then the LBIC is (1) 90° (2) 100° (3) 110° (4) 120° Solution:3

www.thetubeguru.com

Page 36 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

34. If two equal circles whose centres are 0 and 0′, intersect each other at the points A and B, 00′ = 12 cm and AB = 16 cm, then the radius of the circles is (1) 10 cm (2) 8 cm (3) 12 cm (4) 14 cm Solution:1

www.thetubeguru.com

Page 37 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

35. In ΔABC, draw BE ⊥ AC and CF ⊥ AB and the perpendicular BE and CF intersect at the point 0. If ∠BAC = 70°, then the value of ∠ BOC is (1) 125° (2) 55° (3) 150° (4) 110° Solution:4

36. 

(1) 18 cm (2) 3 cm (3) 12 cm (4) 6 cm Solution:4 (4)

www.thetubeguru.com

Page 38 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

37. Three interior angles of a quadrilateral are 60°, 120°, 90°. The remaining angle in circular measure is given by

Solution:2

38. A man 6 ft tall casts a shadow 4 ft long at the same time when a flag pole casts a shadow 50 ft long. The height of the flag pole is (1) 80 ft (2) 75 ft

www.thetubeguru.com

Page 39 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) 60 ft (4) 70 ft Solution:2

39. If 2 (cos2 θ – sin2 θ) = 1, θ is a positive acute angle, then the value of 0 is (1) 60° (2) 30° (3) 45° (4) 22.5 ° Solution:2

40. The value of

www.thetubeguru.com

Page 40 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(1) 4 (2) 1 (3) 3 (4) 2 Solution:4

41. If ∠A and ∠B are complementary to each other, then the value of sect A + sec2 B – sec2 A . sec2 B is (1) 1 (2) ­1 (3) 2 (4) 0 Solution:4

www.thetubeguru.com

Page 41 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

Directions (42­45) : Study the bar­graph and answer the following questions. Bar­graph showing the wages of workers in a factory Monthly wages in Rupees

42. The total number of workers in the factory is (1) 42 (2) 48 (3) 50 (4) 46 www.thetubeguru.com

Page 42 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution:3

43. The ratio of the number of workers placed in the lowest wage group to that of the workers in the highest wage group is (1) 3 : 7 (2) 8 : 9 (3) 3 : 4 (4) 2 : 3 Solution:1

44. The total amount of money (approximately) needed to pay the monthly wages of all the workers is (1) 69,100 (2) 71,600 (3) 70,500 (4) 69,500 Solution:2

45. In which wage group, is the amount of money needed to pay the monthly wages the highest ? (1) 1400 – 1500 (2) 1500 – 1600 (3) 1700 – 1800 (4) None of these Solution:1

www.thetubeguru.com

Page 43 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

Directions (46­50) : The following pie­diagram shows the expenditure incurred on the preparation of a book by a publisher, under different heads. Study the pie­diagram and answer the following questions.

46. Angle of the pie­chart representing expenditure incurred on paying royalty is (1) 27° (2) 36° (3) 15° (4) 54° Solution:4

47. If the expenditure on printing and binding of one book is 110, then the cost of production of the book is (1) 250 (2) 200 (3) 110 (4) 550 Solution:2

www.thetubeguru.com

Page 44 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

48. If cost of publishing a book is 200, then printing cost is (1) 40 (2) 60 (3) 20 (4) 50 Solution:4

49. Which two expenditures together will form an angle of 108° at the centre of the pie­ diagram ? (1) A and D (2) A and C (3) A and B (4) A and E Solution:1

50. The number of heads on which the expenditure of printing a book is more than the average is (1) 3 (2) 2 (3) 4 (4) None of these www.thetubeguru.com

Page 45 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution:2

www.thetubeguru.com

Page 46 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

REASONING   Directions (1 – 6) : In each of the following questions, select the related letters / word from the given alternatives. 1. AFKP : ZUPK : : BGLQ : (1) XSNI (2) yrcu (3) ZVQM (4) WRMH Solution: 2

2. Bees : Hum : : Owls : ? (1) Roar (2) Talk (3) Hiss (4) Hoot Solution: 4 (4) The sound of Bees is called Hum. Similarly, the sound made by Owl is called Hoot.

www.thetubeguru.com

Page 47 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

3. Confirmed : Inveterate : : Financial : 7 (1) Callow (2) Incredible (3) Bankrupt (4) Knot Solution: 3 (3) Confirmed and Inveterate are related terms. Similarly, Financial and Bankrupt are related terms.

4. Furniture : Bench : : Stationery ? (1) Pen (2) Chair (3) Godown (4) Office Solution: 1 (1) Bench comes under the class Furniture. Similarly, Pen is a stationery item.

5. Coal : Black diamond : : Petroleum : ? (1) Solid gold (2) Black gold (3) Liquid gold (4) White gold Solution: 3 (3) Coal is referred to as Black Diamond. Similarly, Petroleum is called Liquid Gold.

6. Poster : Wall : : Photograph : ? (1) Camera (2) Film (3) Negative (4) Frame Solution: 4 (4) Poster is fixed on the wall. Similarly, Photograph is fixed in the Frame.

Directions (7 – 14) : In each of the following questions, find the odd number/word / number pair from the given alternatives. 7. (1) SpiceJet (2) Kingfisher www.thetubeguru.com

Page 48 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(3) Air India (4) Indigo Solution: 3 (3) Air India is Public Sector air carrier while all others are private air carriers.

8. (1) 500 (2) 413 (3) 112 (4) 433 Solution: 4 (4) The number 433 is a Pride Number.

9. 37, 45, 49, 65, 79 (1) 37 (2) 45 (3) 49 (4) 65 Solution: 3 (3) The number 49 is a Perfect Square.

10. (1) Hinduism (2) Communism (3) Buddhism (4) Jainism Solution: 2 (2) Except Communism, all others are different religions. Communism is a social and economic system in which the state owns and controls the means of production on behalf of the people

11. (1) Elephant (2) Tiger (3) Lion (4) Bear Solution: 1 (1) Except elephant all others are wild animals. Elephant can be domesticated.

www.thetubeguru.com

Page 49 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

12. (1) Lakshadweep (2) Tamil Nadu (3) Andhra Pradesh (4) Kerala Solution: 1 (1) Lakshadweep is a Union Territory.

13. (1) College (2) Kindergarten (3) School (4) Education Solution: 4 (4) College and School are such institution where education is imparted into the students. Kindergarten is an educational system.

14. (1) 73­61 (2) 57­69 (3) 42­29 (4) 47­59 Solution: 3 (3) Except in the number pair 4229, in all others the difference between the two numbers is 12

Directions (15 – 17) : In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

15. 

(1) 1 (2) 5 (3) 9 (4) 7 Solution: 2

www.thetubeguru.com

Page 50 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

16.  (1) 75 (2) 60 (3) 30 (4) 90 Solution: 2

17. 

www.thetubeguru.com

Page 51 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(1) 9 (2) 12 (3) 8 (4) 13 Solution: 2

18. Which one of the four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct ? 6 × 4 + 2 = 16 (1) + and ×, and 4 (2) + and ×, 2 and 4 (3) + and ×, 4 and 6 (4) None of these Solution: 3

19. The sum of a number and its reciprocal is 17/4. Find the numbers.

Solution: 2

www.thetubeguru.com

Page 52 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

Directions (20 – 22) : In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 20. SFJ, RGK, QHL, ? (1) EMD (3) PIM (2) VIJ (4) PKL Solution: 3

www.thetubeguru.com

Page 53 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

21. 5, 22, 107, ? , 2657 (1) 230 (2) 1627 (3) 728 (4) 532 Solution: 4

22. 6, 24, 12, ? , 18, 8, 24, 0 (1) 14 (2) 18 (3) 16 (4) 20 Solution: 3

23. Which word will appear third in the dictionary ? (1) Paralysis (2) Paralytic (3) Paralyse (4) Parallelism Solution: 1

www.thetubeguru.com

Page 54 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

24. Arrange the following Indian Nobel Prize winners in chronological order : 1. Amartya Sen 2. Mother Teresa 3. Rabindranath Tagore 4. Venkatraman Ramakrishna 5. Sir C.V. Raman (1) 3, 5, 2, 1, 4 (2) 3, 2, 5, 4, 1 (3) 3, 4, 1, 2, 5 (4) 3, 5, 2, 4, 1 Solution: 1

25. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ? (1) EGFG (2) GFEF (3) FEGG (4) FGEG

www.thetubeguru.com

Page 55 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution: 4 (4)

Directions (26 – 27) : In each of the following questions, fmd out the missing letters in the series. 26. B2CD,…………, BCD4, B5CD, BC6D (1) B2CD (2) BCD2 (3) BC3D (4) BCD7 Solution: 3

27. a, k, e, o, s,__,__, q, a, u, e (1) l, v (2) m, v (3) l, w (4) m, w Solution: 4 (4)

28. Find the wrong number in the series. 44, 38, 35, 37, 48. 76, 135 (1) 35 (2) 37 (3) 76 (4) 135 www.thetubeguru.com

Page 56 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution: 4

29. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. HALLUCINATION (1) LION (2) LOAN (3) NATION (4) LOTION Solution: 4  (4) There is only one ‘0’ in the given word.

30. If MILITARY can be written as 12324567, how can LIMIT be written in that code ? (1) 32124 (2) 42123 (3) 12324 (4) 42125 Solution: 1

www.thetubeguru.com

Page 57 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

31. In a certain code, ‘R’ is ‘%’, ‘E’ is ‘#’, ‘D’ is ‘@’ and ‘A’ is `Δ’. How is ‘DARE’ written in that code ? (1) @%Δ# (2) @Δ%# (3) #%Δe# (4) %Δ#@ Solution: 2

32. If 5472 = 18, 6342 = 15 and 7584 = 24, then 9236 = ? (1) 18 (2) 19 (3) 20 (4) 21 Solution: 3

33. In a certain code, P is #, A is %, C is Φ and E is @. How is ‘PACE’ written in that code ? (1) #Φ#% (2) Φ%@%Φ (3) #%Φ@ (4) %@#Φ Solution: 3

www.thetubeguru.com

Page 58 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

34. If ‘ACTOR’ is coded as ‘ZXGLI’, and ‘BOOK’ is coded as ‘YLLP’, then `PENCIL’ will be coded as (1) KVMXRO (2) KUMRXO (3) KZIXDG (4) KVMXOR Solution: 1

35. If 1986 is coded as ∧oΔ> and 2345 as +×◊□ , then Δ>□×+◊ will be the code for (1) 865324 (2) 896542 (3) 864325 (4) 869243 Solution: 1

www.thetubeguru.com

Page 59 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Directions (36 – 37) : In each of the following questions, one I two statements are

given followed by two conclusions and II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements. 36. Statement : Self­discipline is the key for order in the society. Conclusions : I. Disturbances in the society are due to people without self­discipline. II. There is nobody with self­discipline in the society. (1) Both conclusions I and II follow (2) Neither conclusion I nor II follows (3) Only conclusion I follows (4) Only conclusion II follows Solution: 3  (3) It is clearly mentioned in the statement that self­discipline is necessary to maintain order in the society. Thus, lack of self­discipline is one of the causes of disturbances in the society. Therefore, only Conclusion I follows.

37. Statements : 1. Reading is a good hobby. 2. In order to use leisure time wisely, one can engage in hobbies. Conclusions : I. Generally wise people will select reading as a hobby. II. Reading can be used as one of the leisure time hobbies. (1) Only conclusion I follows (2) Only conclusion H follows (3) Neither conclusion I nor II follows (4) Both conclusions I and II follow Solution: 4  (4) Both Conclusions II follow. The first statement supports the second conclusion. The first conclusion is based on the fact that wise people would choose a good hobby and reading is a good hobby.

38. Tarun is the father of Rohit. Rohit is the brother of Kala Kala is the wife of Dilip. How is Dilip related to Rohit ? (1) Brother­in­law (2) Father­in­law (3) Son (4) Uncle

www.thetubeguru.com

Page 60 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution: 1 (1) Rohit is the brother of Kala. Kala is the wife of Dilip. Therefore, Dilip is brother­in­law of Rohit.

39. How many times is 9 preceded by either 6 or 1 and followed by either 5 or 8 in the following series ? 895176982198435913695 (1) 1 (2) 2 (3) 3 (4) 4 Solution: 3

40. The equation is solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis. 9 × 6 × 2 = 269. 8 × 6 × 5 = 568, 5 × 4 × 1 = ? (1) 145 (2) 415 (3) 201 (4) 451 Solution: 1

www.thetubeguru.com

Page 61 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

41. Four kids P, Q, R and S are up on the ladder. P is further up the ladder than Q, Q is between P and R. If S is further up than P, who is the third from the bottom (1) Q (2) R (3) P (4) S Solution: 3

42. Study the following figures and find out the number opposite to 3.

www.thetubeguru.com

Page 62 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(1) 6 (2) 4 (3) 5 (4) 2 Solution: 3 (3) The numbers 1. 2, 4 and 6 are on adjacent faces of the number 5. Therefore, the number 3 lies opposite to 5.

43. Study the following figures and find out the number opposite to 2.

(1) 1 (2) 4 (3) 5 (4) 6 Solution: 3 (3) The numbers 2, 4, 5 and 6 are on adjacent faces of the number 3. Therefore, number 1 lies opposite to 3. The numbers 2, 3 and 5 are on adjacent faces of the number 6. Therefore, the number 4 lies opposite to 6. Now, the number 5 lies opposite to 2.

44. Which answer figure will complete the pattern in the question figure ? Questions Figure :

www.thetubeguru.com

Page 63 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material Solution: 3

45. Select the answer figure in which the question figure is hidden. Question Figure :

Solution: 2

46. In the following diagram, rectangle represents people who read English newspaper, circle represents urban, and triangle represents people who read Kannada newspaper. Which region represents non­urban people who read English newspaper ?

www.thetubeguru.com

Page 64 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

(1) N (2) M (3) P (4) 0 Solution: 2  (2) The required region should be outside the circle and the triangle and be present in the rectangle. Such region is marked ‘M’.

47. Identify the answer figure from which the pieces given in the question figure have been cut. Question Figure :

Solution: 3  (3) All the components of Question Figure are present in the Answer Figure (3).

48. A square sheet ofpaper has been folded and punched as shown by the question figures. Which one of the answer figures shows the appearance of the paper when opened 7

www.thetubeguru.com

Page 65 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material

Question Figures :

Solution: 4

49. How many cubes are unseen in the figure ?

(1) 5 (2) 6 (3) 10 (4) 15 Solution: 1  (1) Altogether there are 15 cubes. 10 cubes are seen in the figure. So, five cubes are unseen in the figure.

50. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets www.thetubeguru.com

Page 66 of 67

Visit us at thetubeguru.com for Daily current affairs and Bank Exam preparation Material as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0

to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., C can be represented by 14, 21, etc., and K can be represented by 76, 88, etc. Similarly, you have to identify the set for the word JADE.

(1) 87, 43, 33, 42 (2) 85, 43, 22, 30 (3) 75, 43, 10, 23 (4) 75, 42, 10, 23 Solution: 3

www.thetubeguru.com

Page 67 of 67

11-11-2012.pdf

(3) Marginal cost. (4) Opportunity cost. Solution: 3. 2. In a perfectly competitive market, a firm's. (1) Average Revenue is always equal to Marginal Revenue.

3MB Sizes 4 Downloads 113 Views

Recommend Documents

No documents